"Çöcen Bardağı ile Bir Çay"
Çay muhabbetin kaynağı olup sıcaklık ve samimiyete aracılık eder.
Yorum EkleTaze demlenmiş sıcak çay güzel dostluklara yol açar. Çay, daha her şey bitmedi demektir. Tiryakisi için varsa bir çayınızı alırım yoksa demleyin dedirten bir içecektir.
Harşit, birçok konuda öne çıkan özellikleriyle bilindiği gibi çayın demi, tadı ve kokusu konusunda da kalitesini belli etmiş bir yerdir. O nedenle Harşit'te içilen çayın damak tadı unutulmaz.
Çayın kalitesi kadar içilen bardağın boyutu da önemlidir. Harşit ve köylerinde çaylar genelde küçük bardak ile servis edilir. Ancak orta boy bardak ile çay içenlerin sayısı da epey fazladır. Buralarda orta boy bardaklar için Çöcen bardağı ifadesi kullanılır. Peki Çöcen bardağı ismi nereden gelmektedir.
Çöcen, eskiden Dandı'ya sonrasında Süttaşı Mahallesine bağlı bir yerdi. Yakın zamanda Yeşiltepe mahallesine bağlandı. Çöcen mahallesi, Oyraca köyü ile sınır olup, Halil Ağa'nın Mehmet'in evinin yanındaki Kıdıl deresi denilen yerden başlar, yukarıda Çırak kıranı denilen yere kadar uzanır, diğer taraftan Kıyıköy ile sınırdır.
Harşit'in çarşısı önceden bugünkü santral sahası denilen yerde yer alıyordu. Çarşının Kavraz deresinin kenarında dut ağacının dibinde bir katlı etrafı biriketle yapılı üstü ahşap bir kahvehane bulunuyordu. Kahvehaneyi Mollo Osmanoğlu Ahmet Şağban işletiyordu. Müşterisi de bol idi. Çarşı eşrafı ve köy ahalisi orada toplanır, muhabbetin dibine vururlar, arada da çay içerlerdi. Çayın demini aldıkça eskilere dem vururlardı.
Mollo Osmanoğlu Ahmet ocakta külden güzel çay demler ve servis ederdi. Çöcen eşrafından Azem Yıldız kahveye her girdiğinde çay isterken bana büyük bardak ile çay getir. Ben küçük bardak ile çay istemem derdi. Küçük bardak ile çay içmek belki keyifli olabilir ama birkaç yudumda bitmesi de pek iyi değildir. Azem Yıldız da muhtemelen böyle düşünmüştür. Mollo Osmanoğlu Ahmet de bu orta boy bardağın adını Çöcenli Azem'e istinaden Çöcen bardağı olarak tabir etmeye başladı. Sonra bu ifade çevrede yaygınlaştı. İstanbul'a, Bursa'ya göç eden gurbetçiler arasında da bolca kullanılır oldu. Halen de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bu arada ben de genelde Çöcen bardağı ile çay içiyorum. Hey kahveci çay var mı çay. Çöcen bardağı ile bir çay…
Giriş: 11 Aralık 2022 | Güncelleme: 11 Aralık 2022 | Okunma: 631
Kaynak: Adnan Yazıcı
Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.