"Çocuk İshalinde Sıvı Kaybına Dikkat"

Baharın gelmesiyle birlikte çocuklar parklarda ve bahçelerde gönüllerince oynamanın keyfini yaşamaya başladılar.

80

Ancak dışarıda daha fazla zaman geçirmeleri sonucu el, ağız ve yüzey temaslarının artmasının yanı sıra sıcak ortamda yiyecek ve içeceklerde bulunan bakterilerin çoÄŸalması ishale yol açarak saÄŸlıklarını tehdit edebiliyor. ÇoÄŸu ishal tablosu hafif geçiyor ve bir hafta içinde bağırsak düzeni normale dönüyor. Ancak özellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda ishale kusmanın eÅŸlik ettiÄŸi ve su içmesinin saÄŸlanamadığı durumlarda vücutta oluÅŸan sıvı kaybı hayatı tehdit edebilecek ciddi tablolar oluÅŸturabiliyor. Acıbadem Dr. Åžinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ä°rem Bulut, bu nedenle ishalin en belirgin özelliklerinden biri iÅŸtahsızlık olsa da özellikle kusmanın da yaÅŸandığı durumlarda vücutta sıvı kaybına daha fazla dikkat etmek gerektiÄŸini  belirterek, Ä°shal geliÅŸtiÄŸinde yapılan en önemli hata, çocukların sıvı alımı yerine yemek yemelerine odaklanmaktır. Besin tüketimini arttırmaları için zorlanan çocukların kusma ve bulantı ÅŸikayetleri daha çok artmakta ve vücutta sıvı miktarının azalmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla ishal oluÅŸtuÄŸunda çocuklar yemek yemeleri için zorlanmamalı ve mutlaka azar azar, sık sık su tüketmeleri saÄŸlanmalıdır uyarısında bulunuyor. 

Bahar ve yaz aylarında hızla artıyor 

Çocuklarda normale göre dışkılama sayısında artış ve kıvamının cıvık/sulu olması durumu ishal olarak tanımlanıyor. ÇeÅŸitli virüs, bakteri ve parazit enfeksiyonlarının yol açtığı ishal ani geliÅŸen akut ishal ve uzun süreli devam eden kronik ishal olarak ikiye ayrılıyor. Akut ishal; genellikle bir enfeksiyöz etkenin besinler veya temas yoluyla bulaÅŸması sonucu oluÅŸuyor. En yaygın görülen, genellikle virüslerin sebep olduÄŸu ve gastroenterit tablosu olarak adlandırılan bu durum ortalama 7-10 gün sürüyor. Kronik ishal ise 14 günden uzun sürüyor ve altta yatan enfeksiyon dışı nedenlerin de mutlaka araÅŸtırılması gerekiyor. Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ä°rem Bulut, akut gastroenterit ishalin enfeksiyon etkenlerinin artış gösterdiÄŸi bahar ve yaz aylarında zirve yaptığına iÅŸaret ederek,  Havuz ve deniz gibi ortak su kaynaklarının kullanılması, park ve bahçelerde daha fazla zaman geçirme sonucu el-ağız-yüzey temasının çocuklarda yoÄŸunlaÅŸması bu artışa katkıda bulunmaktadır. Ayrıca sıcak ortamda özellikle toplu tüketilen yiyecek-içeceklerde bakterilerin çoÄŸalması da ishalin geliÅŸimini kolaylaÅŸmaktadır diye konuÅŸuyor. 

En büyük risk vücutta sıvı kaybı 

Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ä°rem Bulut, ishalde özellikle de akut döneminde en büyük riskin sıvı kaybı olduÄŸu uyarısında bulunarak, Vücutta sıvı kaybı oluÅŸtuÄŸunda tedavide gecikilirse beyin-böbrek-karaciÄŸer gibi hayati organların kanlanması bozulabilmektedir. Bunun sonucunda böbrek yetersizliÄŸi, dolaşım bozukluÄŸu, hatta ÅŸok gibi hayati risk içeren tablolar oluÅŸabilmektedir diyor. Dr. Ä°rem Bulut, vücutta sıvı kaybında çocukta görülen belirtileri ise şöyle özetliyor: Ä°drar renginde koyulaÅŸma, idrar sıklığının azalması, halsizlik ve uyku hali gibi sorunlar geliÅŸmektedir. Bunların yanı sıra göz kürelerinin çökmesi,  cildin ve ağız içinin kuruması, ciltte alacalı görünüm ve soluklaÅŸma, kalp atışlarında hızlanma ile gözyaşının azalması, sıvı kaybının dikkat çekici özelliklerini oluÅŸturmaktadır.

Bu belirtiler varsa mutlaka doktora baÅŸvurun

Dışkılama sayısında artış ishalin en temel belirtisini oluÅŸturuyor. Dışkı sayısının günde 5-6 kereden fazla ve bol miktarda olduÄŸu, kusmanın eÅŸlik ettiÄŸi ya da çocuÄŸun ağızdan su içmesinin saÄŸlanamadığı durumlarda mutlaka hekime baÅŸvurmak gerektiÄŸini  belirten Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ä°rem Bulut,  sözlerine şöyle devam ediyor:  Ayrıca az sıvı tüketilmesi sonucu idrar rengi koyulaÅŸabilir. Vücutta sıvı kaybı oluÅŸtuÄŸunda çocuk halsiz ve uykuya meyilli, çevresiyle ilgisiz olur ve bu durumda acil olarak müdahale etmek gerekmektedir. Yine 6-8 saattir idrar çıkışı olmayan veya kanlı ishalin görüldüğü çocukların da hekim tarafından mutlaka deÄŸerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır 

Tedavide sıvı desteÄŸi çok önemli 

Yeterli sıvı alımını saÄŸlamak ve mevcut tablonun daha hızlı düzelmesine yardımcı olacak destek tedavileri uygulamak ishalin tedavisinde ana unsuru oluÅŸturuyor. Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ä°rem Bulut, bu amaçla probiyotik tedavisi ve çinko desteÄŸinden yararlanıldığını belirterek, tedavi sürecini şöyle özetliyor: Bunların dışında ishal diyeti yapmak ve yaÄŸlı/ çok ÅŸekerli besinlerden kaçınarak dışkı sayısının artmasını engellemek önemlidir. Genel durumu iyi olan ve ayakta tedavi edilebilecek olan çocuklarda eÄŸer bulantı ve kusma varsa, bulantı gidericiler doktor kontrolünde yararlı olmaktadır.  Bu sayede sıvı alımı ve beslenme daha rahat saÄŸlanmaktadır. Ancak bulantı ilaçları hekim önerisi olmadan ezbere kullanılmamalıdır, çünkü ilaçlara baÄŸlı yan etkiler geliÅŸebilir. Sıvı kaybı olan ve tedavilere raÄŸmen beslenmesi saÄŸlanamayan çocukların ise tablo düzelene kadar hastane ÅŸartlarında damar yolundan sıvı tedavisi desteÄŸiyle izlenmeleri gerekebilir.

Ä°shal geliÅŸtiÄŸinde 6 kritik kural 

•El temizliğine özellikle dikkat edin

•Ev içinde bulaşma ihtimalini azaltmak amacıyla tuvaleti ayırın

•Bebeklik dönemindeyse bez atıklarını ayrı bir yerde muhafaza edin

•Azar azar ve sık sık su tüketmesini sağlayın

•Bebeklik dönemindeyse anne sütüne ağırlık verin

•YaÄŸlı ve aşırı ÅŸekerli besinler yememesine özen gösterin 



Giriş: 24 Mayıs 2024 | Güncelleme: 24 Mayıs 2024 | Okunma: 80


Kaynak: Acıbadem Basın Bülteni




Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.