Dereli İlçesinde Kültür ve Turizm


1999

Dereli ilçesi diğer ilçeler gibi tarihi ve doğal dokuları üzerinde barındıran Dereli ilçesinde kültür hayatını canlandırmak ve turizmi geliştirmek amacıyla bir çok yayla şenliği düzenlenmektedir.
İlçede yayla şenliklerinin çok olmasının diğer bir sebebi de Giresunun en güzel yaylalarının ve 2003 yılında Türkiyenin en güzel 10 yaylasından biri seçilen Kümbet Yaylasının bu ilçenin sınırları içersinde bulunmasıdır.
İlçede görülebilecek tarihi yerler
1-KUŞLUHAN KALESİ: Dereli ilçesi Kuşluhan köyündeki kale Şebinkarahisar–Giresun arasındaki kervan yolunu gözetlemek ve gelip geçen kervanları korumak amacıyla Cenevizliler tarafından yapılmıştır. Küçük bir kaledir. Kalenin altından küçük bir mağara vardır. Aksu deresinden kaleye yer altından bir merdiven olduğu söylenmektedir.
2-MERYEMANA MANASTIRI: Dereli ilçesinde Maden köyü ile Hisar köyünün ortasındadır. Üç tarafı yaklaşık 100 metrelik uçurum olan bir kaya kütlesinin ortasındadır. Asıl adının Yedi Horon Manastırı olduğu söylenmektedir. Hıristiyanlığın ilk yıllarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Manastırdaki Ruhban Okulunun yüksek okul konumunda olduğu iddia edilmektedir.
Manastırda kilise, çan kulesi, ruhban okulu, çeşme ve çok sayıda yapı bulunmaktadır. Yapıların tamamı dehlizlerle birbirine bağlıdır. Kültür Bakanlığı tarafından restore edilirse ilimiz turizmine çok önemli bir eser kazandırılacaktır.
Dereli Yaylalar Diyarı
Giresun ilinin güneyinde 820 km2 lik yüzölçümüne sahip Dereli nin merkez nüfusu 5700 genel nüfusu 22124 tür. İl merkezine 32 km uzaklıktaki ilçenin doğusunda Keşap ve Yağlıdere ilçeleri, batısında Ordu ili ve Bulancak ilçesi, kuzeyinde Giresun il merkezi, güneyinde ise Şebinkarahisar ilçesi yer almaktadır. Giresun u İç Anadoluya bağlayan ilçe sınırlarındaki Eğribel Geçidi üzerinden Sivas ve Erzincan illerine de ulaşmak mümkündür. İlçenin en önemli özelliği Yaylalar Diyarı olarak bilinmesidir. Yayla yaşamı, bu coğrafyadaki insanların bir arada huzur içinde yaşama yeteneklerinin göstergesidir. Yaylalarda düzenlenen her şenlik bu beraberliği eğlenceye dönüştürür.   Turizm alanı ilan edilen muhteşem yaylaları, tarifsiz görünümlü buzul gölleri, tarihi ören yerleri, kemer köprüleri, şelaleleri ve travertenleri ile Dereli adeta cennetten bir köşedir.
Dereli İlçesi Yaylaları
1-KÜMBET YAYLASI: Kümbet Yaylası, çevresindeki diğer yaylalar, Aymaç mevkii ve Salon Çayırı ile birlikte Kümbet Turizm Merkezini oluşturmaktadır. Giresuna 60 km mesafede bulunan yaylaya, Giresun-Dereli-Şebinkarahisar yolu üzerinden iki şekilde gidilebilir. Dereliden sonra Güdül-Yüce köyleri üzerinden ve Şebinkarahisar yolu takip edilerek İkisu-Uzundere köyü üzerinden Kümbete ulaşmak mümkündür. 
2-BEKTAŞ YAYLASI: 1990 yılında Turizm alanı ilan edilen Bektaş Yaylası, Giresun il merkezine 56 km uzaklıkta. Yörede uzun yıllardır elektrik, su ve telefon gibi altyapı hizmetleri mevcuttur. 
Bektaş Yaylasına dört farklı şekilde ulaşmak mümkündür:
1-Giresun merkezden Evrenköy-Erimez-Yavuzkemal
2-Giresun-Dereli-Yavuzkemal 
3-Giresun-Batlama Deresi-İnişdibi
4-Giresun-Bulancak güzergahları.
Yaz aylarında birçok turiste ev sahipliği yapan Bektaş yaylasında Turizm belgeli 80 yatak kapasiteli iki yıldızlı otel bulunmaktadır.
3-KULAKKAYA YAYLASI: Giresuna 45 km uzaklıkta, 1650 metre rakımlı, olağanüstü güzel doğal oluşumların bulunduğu yayladır. Yol üzerinde bulunan Gelin Kayası ve Erimez Mevkii ayrı birer ilgi odağıdır.Turizm alanı ilan edilen yaylanın Kulakkaya-Alçakbel Mevkiinde bulunan Ormaniçi piknik alanı ile çocuk parkı günübirlik kullanışlara hizmet verirler. 
4-TREKKİNG (DOĞA YÜRÜYÜŞÜ): Giresun a 60 km uzaklıktaki Karagöl Dağları Trekking (Doğa Yürüyüşü) için oldukça elverişlidir. Buralarda her yaş grubu için değişik parkurlar vardır. 
En önemli parkurlar: 
1-Eğribel
2-Çobanbağırtan
3-Turna Obası
4-Kümbet
5-Eğribel-Avşar Obası
6-Sağrak Gölü
7-Kırklar Tepesi
8-Karagöl Tepesi
9-Aygır Gölü
Elmalı Obasıdır.Yürüyüş parkurlarının rakımı 2250 metrenin üzerindedir.   
FESTİVALLER
1-Kümbet: Her yıl Temmuz ayının 3. haftası (Cumartesi -Pazar ) Aymaç mevkiinde yapılan Uluslararası Kümbet Festivali yanlızca Derelinin değil Giresunun da en önemli yayla festivalidir. 
2-Sağrak yayla şenliği her yıl Temmuz ayının son haftası 
3-Bektaş Kültür ve Sanat festivali Ağustos ayının ilk haftası düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.
YÖRE MUTFAĞI
Giresun mutfağında yiyecekler genelde otsu bitkiler, diken uçları ve sebzelerden oluşuyor.  Çalıçiçeği, merulcan, mendek, kuzukulağı, gücündene, hoşran, ısırgan, madımak, kabalak, sakarca, merevcen, pancar çiçeği, galdirik, pezik bunlardan bazıları. Yazın taze olarak tüketilen gıdalar, kışın fırınlanmış kuruluk ve tuzlularla, turşu, konserve, pekmez, reçel, komposto ve çerezlerle çeşitleniyor.  Yemeklerin vazgeçilmez malzemesi çoğunlukla mısır (darı) ve mısır unu.  Mısır ekmeği en çok tüketilen ekmek çeşidi. Yaylalar ve köylerde hayvancılık yaygın, bu nedenle beyaz peynir (tecen), deri peyniri (tulum), küp peyniri ve çökelek bol bulunuyor. Küp peyniri ve çökelekler güveçlerde, yazdan toprağa gömülerek kışa hazırlanıyor.
Chalet  Pansiyon: Doğa harikası Kümbet e 1 km uzaklıkta ve Koçkayası yolu üzerindeki pansiyon 10 odalı, 20 yatak kapasitelidir. Odaları ahşap aksamlı olup, uydu tv ve 24 saat sıcak su imkanları bulunmaktadır. 40 metrekare kapalı, 70 metrekare açık oturma ve yemek salonu vardır.Toplam 35-40 kişiye aynı anda yemek hizmeti verilebilmektedir. Dış mekanında çocuk oyun alanı ve dinlenme terası bulunmaktadır.
Kümbet  Montain Resort: Dereli ilçesinin güneyinde ortalama 1750 m yükseklikte ladin ağaçları, orman gülleri ve yemyeşil çayırlarla çevrelenmiş Kümbet Mountain Resort sakız kokulu çam ormanlarının içinde kurulmuştur. Ulaşım asfalt yolla sağlanmakta ve Kümbet yerleşim merkezine 5 km mesafede bulunmaktadır. 300 kişilik restaurantı, 27 otel odası, 17 bungalow, Türk Hamanı, Saunası ve kapalı yüzme havuzu ile üstün kalitede hizmet sunulmaktadır. 
Dereli Belediye  Tesisleri 
1-Kümbet Mountain Resort  
2-Chalet(Şale)Pansiyon  
3-Mert Alabalık Tesisleri  
4-Bektaş Karagöl Otel  
5-Kulakkaya Orman Tes. 

Kaynak: