"Geçmeyen omurga arılarınız varsa"

Günlük yaşamda travmatik ve travma dışı bir çok nedenle omurga hasara uğrayabiliyor ve bütünlüğü bozulabiliyor.

212

Bu durumda geçmeyen omurga aÄŸrıları ortaya çıkabiliyor. Omurga eÄŸrılarından kurtularak hareket özgürlüğünü geri kazanabilmek için omurga vidalama ameliyatları gündeme geliyor. Omurga kırıkları, tümörleri, enfeksiyonlarının yanı sıra bel kayması, omurilik kanal darlığı,  deformiteler (kifoz ve skolyoz) omurga vidalamanın sık kullanıldığı hastalıklar arasında yer alıyor. Omurganın anatomik dizilimini saÄŸlamak ve sabitlemek için yapılan ameliyatlar 20. yüzyılın baÅŸlarından bu yana gittikçe artan sayılarda yapılıyor. Memorial SaÄŸlık Grubu Medstar Antalya Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölümü'nden Op. Dr. Selim HacısalihoÄŸlu, geçmeyen omurga aÄŸrıları ve omurga vidalama ameliyatları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı. 

Ameliyatla sağlanan hareketsizlik ağrıyı önlüyor

Omurga vidalama ameliyatlarında amaç; yapısı ve/veya iÅŸlevlerinde bozulma olan iÅŸlevsel segmental üniteyi sabitleme veya hareketlerini izin verilen ölçüde azaltma, yükü azaltma, hareketlerini kısıtlama veya mekanik destek saÄŸlayarak aÄŸrının giderilmesine yardımcı olmaktır. Omurga vidalama, omurganın herhangi bir yerindeki iki veya daha fazla kemiÄŸi birbirine baÄŸlar. Bunları birbirine baÄŸlamak, aralarındaki hareketi engeller. Hareketi önlemek aÄŸrıyı önlemeye yardımcı olur. 

Günlük yaşantıda daha ağrısız hareketlilik sağlanıyor

Günümüzde omurga vidalamaları çoÄŸunlukla sırttan yapılmaktadır. Aynı seansta önden ve arkadan yapılan yaklaşımlarla da omurga cisimlerine ve omurlar arasına konan kafesler, kemik veya benzeri greftler ile vidalamayla güçlü bir stabilizasyon saÄŸlanmaktadır. Omurga vidalama cerrahisi sonrası iyileÅŸme süresi hastadan hastaya önemli ölçüde deÄŸiÅŸir. Hastanın günlük rutinine dönmesi ortalama üç ila altı ay sürer. Çalışmak, seyahat etmek ve hatta egzersiz yapmak ameliyat öncesine göre çok daha rahat olmaktadır.  ÇoÄŸu hasta yaklaşık 1 yıl sonra tamamen iyileÅŸtiÄŸini hisseder, her zamanki aktivitelerine geri döner ve hiç acı çekmez.

Doğru ürünlerin tercihi önem taşıyor

Genellikle spinal implantlar, paslanmaz çelik ve titanyum alaşımlarından yapılmaktadır. Son yıllarda daha artan sayıda karbon alaşımları da kullanılmaya başlanmıştır. Teknolojik değişiklikler ve gelişmeler gün geçtikçe cerrahinin birçok alanında kullanılmak üzere yeni enstrümanlar üretmektedir. Spinal cerrahi gibi biyomekanik unsurların önemli olduğu patolojilerde yeni aletlerin kullanıma girmesi kaçınılmazdır. Patolojiye en uygun ve biyogüvenirliliği ispatlanmış ürünlerin tercihi cerrahi başarıyı ve hasta memnuniyetini doğrudan etkilemektedir.

Sırt ağrısı ve disk sorunlarında büyük fayda sağlıyor

Omurga vidalama ameliyatı sırt aÄŸrısı veya disk sorunları yaÅŸayan hastalar için çok yardımcı olabilir. Ancak her ameliyatta olduÄŸu gibi ameliyatın da bazı riskleri vardır. GeliÅŸebilen komplikasyonlar arasında; vidanın uygun olmayan pozisyonda yerleÅŸtirilmesi,  enstrüman yetersizliÄŸi (vida sıyrılması, vida kırılması), metal alerjisi, damar yaralanması, toplardamar tıkanıklığı, pnömoni, omurilik zarı yırtılması, pnömotoraks ve hemotoraks, interkostal nevralji yer almaktadır. Vidalama esnasında nörolojik yaralanma oranı yüzde 0.6-yüzde 11 arasında olup kalıcı nörolojik hasar oluÅŸması oldukça düşük bir orandır.

Omurga vidalama ameliyatları aşağıdaki durumlarda önerilmemektedir,

•Omurga veya sistemik enfeksiyonları olanlarda

•Şiddetli osteoporoz durumunda

•Gebelikte

•Metal alerjisi olanlarda

•Ciddi mental bozukluk durumlarında

•Alkolizm veya ilaç bağımlılığında

•Vidanın emniyetli bir şekilde tutunmasını engelleyecek düzeyde doğumsal omurga anomalilerinde

•Tümör veya ameliyat yerindeki doku örtüsünün yetersiz olması durumunda bu operasyonlar yapılmamaktadır.



Giriş: 16 Ağustos 2023 | Güncelleme: 16 Ağustos 2023 | Okunma: 212


Kaynak: Memorial Ä°letiÅŸim




Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.