"Gereksiz ANTİBİYOTİK kullanmanın 5 önemli zararı"

Çocuklarda özellikle yüksek ateş, öksürük ve boğaz ağrısı gibi sorunlarda anne babalar hemen antibiyotiğe sarılabiliyor.

185

Ancak dikkat, Ãœlkemizin antibiyotik kullanımında Avrupa ülkeleri arasında en ön sırada yer aldığını oysa gereksiz antibiyotik kullanımının fayda yerine saÄŸlığa zarar verdiÄŸini belirten Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Oya Duran ÖrneÄŸin, ateÅŸin yükselmesi bakteriyel deÄŸil viral ya da baÅŸka bir nedenden kaynaklanıyorsa kesinlikle iÅŸe yaramayacak, aksine gereksiz yere vücuda çok ciddi zararlar verebilecektir. Yine boÄŸaz aÄŸrısı ve öksürüğün de çok farklı sebepleri olabildiÄŸinden doktor gerekli görmedikçe kesinlikle kullanılmamalıdır. Biliyoruz ki viral enfeksiyonlar ve hatta sadece burun tıkanıklığı bile boÄŸaz aÄŸrısı yapabilmektedir ve tedavisinde antibiyotiÄŸin yeri yoktur diyor. Gereksiz antibiyotik kullanımı kadar, antibiyotiÄŸin saatlerine ve kullanım sürelerine de özen gösterilmesi gerektiÄŸini belirten Dr. Oya Duran, doktorun önerilerine uyulmasının ÅŸart olduÄŸunu söylüyor. Dr. Oya Duran 18-24 Kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, gereksiz antibiyotik kullanımının bilimsel araÅŸtırmalarla kanıtlanan 5 zararını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

Yararlı bakterileri öldürüyor

Gereksiz antibiyotik kullanımı, besinlerin sindirilmesinden bağışıklık sisteminin düzenlenmesine, beyin sağlığından inflamasyonun önlenmesine dek önemli işlevler üstlenen vücudumuzdaki yararlı bakterilerin ölmesine, zararlı bakterilerin artmasına yol açıyor. Zararlı bakterilerin artması ishal, karın ağrısı ve kusmadan çok ciddi hastalıklara dek birçok zarara neden olabiliyor.

Obeziteye yol açabiliyor

Yapılan bilimsel çalışmalar, gereksiz antibiyotik kullanımı ile obezitenin yaygınlaÅŸması arasındaki iliÅŸkiyi ortaya koyarken, astım, gıda alerjileri, diyabet, bağışıklık sisteminin bozulması ve çölyak gibi birçok hastalığın artışıyla iliÅŸkisi de araÅŸtırılıyor. 

Karaciğer ve böbreklerde hasara yol açabiliyor

Hayati öneme sahip organlarımız olan karaciÄŸer ve böbreklerimiz de geliÅŸigüzel antibiyotik kullanımından büyük zarar görüyor. Dr. Oya Duran gereksiz ve rastgele antibiyotik kullanımının karaciÄŸerde ve böbreklerde çok ciddi hasarlara yol açabildiÄŸini vurgulayarak, karaciÄŸerinde ya da böbreklerinde sorun olanların da mutlaka hekime bildirmesi, ilaç ve dozun ona göre ayarlanması gerektiÄŸini söylüyor. 

Antibiyotik direnci hızla artıyor

Antibiyotik direnci, ilacın bakterileri öldürme ve yayılmasını önleme etkisini kaybetmesi anlamına geliyor. Araştırmalara göre; antibiyotik direnci nedeniyle enfeksiyon ölümleri dünya genelinde katlanarak artıyor. 2050’li yıllarda dirençli enfeksiyonlar yüzünden ölümlerin milyonlarla ifade edileceği öngörülüyor.

Ciddi alerjik reaksiyonlara yol açıyor

Gereksiz antibiyotik kullanımı alerjik hastalıkların da yaygınlaşmasına neden oluyor. Dr. Oya Duran bilinçsizce kullanılan antibiyotiklerin, basit cilt döküntüsünden kalp atışlarında hızlanmaya, anaflatik şok denilen, solunumu etkileyen ve şuur kaybına neden olan, hayati risk yaratan çok ciddi sorunlara yol açabildiğini söylüyor.



Giriş: 17 Kasım 2023 | Güncelleme: 17 Kasım 2023 | Okunma: 185


Kaynak: Acıbadem Basın Bülteni




Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.