"Giresun Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Cemal Öztürk Basın Bülteni"

485

AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk'ün birinci imza sahibi olduğu, vergi ve SGK prim borçlarının yapılandırılması ile istihdam teşvikine ilişkin düzenlemeleri de içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Öztürk, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Vergi, SGK primi, idari para cezası ve öğrenim kredisi vb. kamu alacaklarının yapılandırılması ile istihdam teşvikine ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifimiz, TBMM Genel Kurulu'nda oylanarak kabul edildi. dedi.

Yasalaşan kanun teklifiyle, tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs (Covid-19) salgınının istihdam üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik birçok yeni düzenlemenin getirildiğine dikkat çeken Öztürk, Kanunla, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, tüm idari para cezaları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları yapılandırılıyor. Öğrenim katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları, ecrimisiller, haksız alınan destekleme ödemeleri, kaynak kullanımı destekleme fonu, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı da yapılandırılabiliyor. Yapılandırmadan faydalanmak isteyenlerin, kanunun çıktığı tarihten itibaren yıl sonuna kadar müracaat etmesi gerekiyor ve en fazla 18 taksitte bu borçlar ödenebiliyor. Taksitler iki ayda bir ödenecek. İlk taksit tarihine kadar peşin ödemenin yapılması durumunda, işleyen faizler siliniyor. İlk taksit ödemesi, Ocak 2021'de gerçekleştiriliyor.

Ayrıca, TOBB, TESK, Türkiye Barolar Birliği, TÜRMOB, ihracatçı birliklerinin aidat ödemeleri de yapılandırmaya dâhil oluyor. İl özel idarelerine olan borçlar, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, ilan ve reklam vergisi, diğer vergi ve harçlar, su, atık su, katı atık ücretleri, yol katılım payları, muhtelif ücretlerden kaynaklı kurum alacakları ve zam ve faizleri de yapılandırılabiliyor. Belediyelerin tasarrufuna bırakılan taşınmaz kiralamaları ve irtifak hakkı tesisinden kaynaklanan alacakları da yapılandırma kapsamına alınıyor. Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ile orman köylülerinin kullandığı krediler de yapılandırılabiliyor. Esnaf Ahilik Sandığı uygulamasının yürürlük tarihi, Kovid-19 salgınının olumsuz etkileri nedeniyle 1 Ocak 2021'den 31 Aralık 2023'e erteleniyor. Sayın Cumhurbaşkanımız, kısa çalışma ödeneği uygulamasının süresini 30 Haziran 2021'e kadar uzatma yetkisine sahip oluyor. Kovid-19 salgını nedeniyle açık ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerin, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezasının infazına karar verilen hükümlüler ve denetimli serbestlik tedbirinden yararlanan hükümlülerin izinli sayılmalarına ilişkin süre 31 Ocak 2021'e uzatılıyor. dedi.

Öztürk, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşan, Covid-19 salgını nedeniyle işçi ve işverenler üzerinde oluşan yükün sosyal devlet ilkesi gereğince paylaşılması ve giderilmesine, normalleşme sürecinde hareketlenecek ekonomik aktivitenin istihdamla desteklenmesine ve destek tedbirleri ile istihdamda devamlılığın sağlanabilmesine yönelik birçok yeni düzenlemeyi içeren kanun teklifimiz, ülkemize ve milletimize hayırlı olsun dedi.




Giriş: 12 Kasım 2020 | Güncelleme: 12 Kasım 2020 | Okunma: 485


Kaynak:




Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.