"Göğüs ağrısı 10 dakikadan fazla sürdüyse, dikkat"

Sigara kalp krizi riskini 3 kat artırıyor

106

KALP KRÄ°ZÄ°NDE BU HATALARI ASLA YAPMAYIN 

Kalp krizi tüm dünyada en önemli ölüm sebeplerinden biri olmaya devam ediyor. Ãœlkemizde her yıl yaklaşık 300 bin kiÅŸi kalp krizi geçiriyor. Acıbadem Dr. Åžinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Haldun Akgöz, kalp krizinin en yaygın belirtisinin göğüs aÄŸrısı olduÄŸuna dikkat çekerek, AÄŸrı süresi 10 dakikayı  geçtiÄŸinde akla  mutlaka kalp krizi gelmelidir. Bu durumda hastaya en kısa sürede tam teÅŸekküllü bir hastanede müdahale etmek yaÅŸamsal önem taşımaktadır. Günümüzde erken tanı ve doÄŸru tedavi sayesinde kalp krizinden ölüm oranları giderek azalmaktadır diyor.  

Göğüs aÄŸrısı 10 dakikadan fazla sürdüyse, dikkat 

Kalp krizinin en yaygın belirtisi, göğüs aÄŸrısı oluyor. Göğüs aÄŸrısı alt çene ile göbek deliÄŸi arasında herhangi bir bölgede geliÅŸebiliyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Haldun Akgöz, kalbe ait göğüs aÄŸrısının ÅŸiddetli ve ani baÅŸlangıca sahip olmadığını belirterek, AÄŸrı girdikten sonra ÅŸiddeti yavaşça artar. Nefes almakla ÅŸiddeti deÄŸiÅŸmez, genel olarak baskı tarzında künt bir aÄŸrıdır. Hasta aÄŸrıyı parmakla gösteremez, eli veya yumruÄŸu ile göğüs üzerindeki yerini tarif edebilir. Sol kola, boyuna, omuzlara, karın, çene ve sırta yayılabilir diyor. Prof. Dr. Haldun Akgöz, AÄŸrı süresi 10 dakikayı  geçtiÄŸinde akla  mutlaka kalp krizi gelmelidir uyarısında bulunarak, kalp krizinin diÄŸer belirtilerini şöyle sıralıyor: Daha az sıklıkta olmak üzere, nefes darlığı, çarpıntı, terleme, tansiyonda düşme veya yükselme, halsizlik, mide bulantısı, kusma, baÅŸ dönmesi, kol iç yüzü ve parmaklara yayılan uyuÅŸma önemli belirtiler arasında sayılmalıdır. Ancak diyabetik hastalarda aÄŸrı ÅŸikayeti nöropati nedeniyle daha az ön planda olabilir. 

Kriz anında bu hataları asla yapmayın 

Kalp krizi geçiren hastaya doÄŸru müdahalede bulunmak yaÅŸamsal önem taşıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Haldun Akgöz, kalp krizi sırasında yapılan bazı hatalı uygulamaların hastaya ciddi zarar verebileceÄŸini iÅŸaret ederek, Başını soÄŸuk suyla yıkama, aÄŸrı kesici verme, hatta mide rahatsızlığına yorarak hastayı kusmaya teÅŸvik etme giriÅŸimleri sadece daha fazla zarar verme potansiyeli taşır ve zaman kaybını artırır uyarısında bulunuyor. 

Hiçbir yakınmanız olmasa bile… 

Kalp krizi kalbin kanlanmasından sorumlu olan koroner damarlardaki tıkanıklık veya aşırı daralmalara baÄŸlı olarak kalp kasına kan akışının kesilmesi durumu olarak tanımlanıyor. Koroner kan damarlarındaki tıkanmalar genel olarak bu damarların iç yüzünde yer alan aterosklerotik plakların yırtılması ve üzerinde pıhtı oluÅŸmasıyla meydana geliyor. Daha az olarak da bu plaktan kopan parçaların veya pıhtının daha alt bölgeye doÄŸru hareket edip daha ince bir damar segmentini tıkamasıyla da oluÅŸuyor.  Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Haldun Akgöz, düzenli kontroller ve yaÅŸam alışkanlıklarında yapılacak olan düzenlemeler ile kalp krizinin büyük oranda önlenebileceÄŸini belirterek, Öncelikle her birey koroner kalp hastalığını kolaylaÅŸtıran faktörler açısından kendini sorgulamalı, hiçbir yakınması olmasa bile 40 yaşından itibaren düzenli olarak kalp muayenesini ve kan tahlillerini yaptırmalıdır. Ayrıca sigara kullanımını bırakmak,  dengeli ve saÄŸlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, diyabet varlığında ÅŸekerin normal sınırlarda kalmasına özen göstermek, kan basıncını düşük tutmak ve stresten uzak kalmak son derece önemlidir diye konuÅŸuyor. 

Hızlı tanı konulması yaşamsal önem taşıyor

Kalp krizine tam teÅŸekkülü bir hastanede en kısa sürede müdahale etmek gerekiyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Haldun Akgöz, kalp krizinde hastaya tanının hızlı konulmasının hayati önem taşıdığına iÅŸaret ederek, sözlerine şöyle devam ediyor: Hastaneye ulaÅŸtırılan hastalarda doktor muayenesini takiben çekilen elektrokardiyografi (EKG) ve kan tahlilleri yol göstericidir. Kardiak enzimler dediÄŸimiz infarktüse iÅŸaret eden parametrelerin kanda yükselmesi hemen deÄŸerlendirilir. Göğüs aÄŸrısına ek olarak EKG veya kardiak enzim deÄŸiÅŸikliklerinden en az birinin varlığı ile hastaya kalp krizi tanısı konur. Bir tür kalp ultrasonu olan ekokardiyografi ile kalp hasarının boyutu belirlenir. Hasta hemen koroner yoÄŸun bakım ünitesine alınarak medikal tedavisi baÅŸlatılır ve koroner anjiografi için hazırlanır. 

Ä°lk bir saat çok kritik 

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Haldun Akgöz, günümüzde kalp krizi tedavisinde altın standart olarak kabul edilen yöntemin koroner anjıografi sonrası uygulanan anjioplasti iÅŸlemi olduÄŸunu belirtiyor. Anjiografi sonrası damar yapısı teknik olarak anjioplasti iÅŸlemine uygun deÄŸilse, ikinci tercih olarak hastaya koroner bypass cerrahisi uygulanıyor.  Bu süreçte tek önemli ÅŸey, kriz baÅŸlangıcından itibaren sorumlu damarın balon ve stent ile açılmasına kadar geçen süredir. Özellikle ilk bir saat kalp krizinde çok önemlidir uyarısında bulunan Prof. Dr. Haldun Akgöz, Zira kalpte oluÅŸacak hasar süreyle doÄŸru orantılıdır ve anjioplasti iÅŸlemi baÅŸarılı olsa bile süre uzunsa kalıcı hasar oluÅŸabilir. Günümüzde uygulanan tedavi yöntemleri ile erken müdahale hayat kurtarmaktadır diyor. 

Kalp krizi riskini artıran 9 önemli neden 

•Ailede birinci dereceden yakınlarda koroner kalp hastalığı öyküsü 

•Kan yaÄŸlarındaki yükseklik, özellikle LDL (kötü kolesterol) düzeyinde yükselme, HDL (iyi kolesterol) düzeyinde azalma 

•Diyabet hastalığı 

•Hipertansiyon 

•İnsülin direnci 

•Sigara kullanımı

•Menopoz

•Obezite

•Uyku apne bozukluÄŸu 



Giriş: 10 Mayıs 2024 | Güncelleme: 10 Mayıs 2024 | Okunma: 106


Kaynak: Acıbadem Basın Bülteni




Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.