Google Analytics Site İçi Arama Kullanımı

Google Analytics kullanarak web sitenizde aranan kelimelerin raporlarını tutabilirsiniz. Aranan kelimeler ile ilgili çalışmalar yapı web sitenize içerikler ekleyebilirsiniz.
Öncelikle, bir URI'nin hangi bölümlerden oluştuğunu görelim.
foo://example.com:8042/over/there?name=ferret#nose
foo: scheme
example.com:8042: authority
over/there: path
name=ferret: query
nose: fragment
urn:example:animal:ferret:nose
Site İçi Arama
<form action="/" method="get">
<label for="search">Arama Yap</label>
<input type="text" name="s" id="search" value="" />
<input type="submit" id="searchsubmit" value="Ara" />
</form>
Bu durumda site içi arama parametremiz s olacaktır. Ancak, bu bir zorunluluk değil. Farklı web sitelerinde veya uygulamalarda q, search, term gibi pek çok farklı kullanıma denk gelmek mümkün. Diğer yandan, parametre dışında path olarak da sorgunun .../?s=sorgu yerine .../search/sorgu şeklinde URL içerisine yerleştirildiğini görebiliriz.
Sanal Sayfa (Virtual Page)
Sorgu JavaScript kullanılarak yeniden düzenlenebilir ve sonuç bir sayfa gibi Google Analytics'e iletilebilir. Bu kullanımı arama işleminin POST methodu ile gerçekleştirildiği durumlarda da tercih edebilirsiniz.
const newURISepSign = document.location.pathname.replace('query:', '?query=');
// ga kullanımı
ga('set', 'page', newURISepSign);
ga('send', 'pageview');
// gtag kullanımı
gtag('config', 'UA-XXXXX-Y', {
'page_title' : 'Sayfa Başlığı', // opsiyonel
'page_path': newURISepSign
});
Filtre
Google Analytics bize filtreler aracılığı ile verilere müdahale etme imkanı da sunmaktadır.
URL'imiz şu şekilde olsun: https://alanadi.com/tr/search/query:sorgu. Bizim için önemli olan ve düzenleyeceğimiz alan query:sorgu. /search/ yapısı gereği kategori olarak işaretlenebilmekte. Bu nedenle ayrıca bir müdahale gereksinimi söz konusu değil. query:sorgu içerisinden sorgu tanımını regex kullanarak A Alanı -> A Çıktısı alanında İstek URI'si olarak \/query:(\S+)$ ile yakalayabiliriz. Bu sayede query: sonrasında gelen sorgu artık $A1 değeri haline gelecektir. B Alanı -> B Çıktısı ihtiyacımız olduğu için - ile geçilebilir. Artık sorguya sahip olduğumuzda göre Çıktı Hedefi -> Oluşturucu alanında Arama Terimi olarak $A1 değerini iletebiliriz.
Google Analytics Site Araması
Site Araması bir Görünüm özelliği olarak sunulmaktadır. Ancak, aramalar içerisinde filtreleme yapmak isterseniz Arama Terimi Hariç Tutma Listesi üzerinden mülk düzeyinde, yani tüm Görünümleri kapsayacak şekilde işlemler gerçekleştirebilirsiniz. Bir Görünüm altında Site Araması özelliğini aktifleştirmek için Yönetici bölümünden ilgili Görünüme ait Görünüm Ayarları bağlantısını tıklamanız gerekmektedir. Ardından, açılacak olan sayfada Site Arama Ayarları başlığını görebilirsiniz.
Site Arama özelliğinden faydalanabilmeniz ve kullanıcıların web siteniz veya uygulamanız içerisinde yaptıkları aramaları takip edebilmeniz için Site Arama İzlemesi özelliğini aktifleştirmeniz gerekmektedir. Ardından ilgili alanları doldurmaya başlayabilirsiniz.
Sorgu parametresi, yazının giriş bölümünde de bahsi geçtiği üzere ?s=, ?query= gibi query tanımlarını ifade etmekte. Dolayısıyla, bu alana s ya da query gibi kullandığınız parametreyi herhangi bir ekstra karakter olmaksızın yazmalısınız. Bu alanda virgül ile ayırarak, en fazla 5 olmak üzere birden fazla parametre tanımına yer verebilirsiniz.
Site arama kategorileri arama işleminin path ile ayrıştırıldığı durumlarda, ilgili path tanımının takip edilebilmesini sağlar.
Kaynak: Webmaster