Hüseyin Kandaz'ın Hayatı
Kandaz, 20.04.1934 Şadı doğumludur. Babası Kandazoğlu Mustafa ve anası Tasıldar kızı Nimet'tir. Eski Türkçe okuyup yazan Kandaz, imkânsızlıklar nedeniyle yeni Türkçe öğrenememiştir. Doğumundan ölümüne kadar, Almanya dışında tüm yaşantısını Şadı’da geçirmiştir. Vatani görevini 1956 ve 1958 yılları arasında Isparta'da piyade onbaşı olarak tamamlamıştır. Askerlik dönüşü ilk evliliğini Akifoğlu Fikrinin kızı Fatma (Küçük Fadime) ile yapan Hüseyin Kandaz'ın bu evlilikten çocukları olmaması nedeniyle tekrar Mican kızı Fatma ile ikinci evliliğini yapmış, bu evliliklerinden de çocuklarının olmaması üzerine kardeşi Ali Kandaz'ın büyük oğlu Abbas'ı evlat edinerek, her iki eşiyle birlikte mutlu bir hayat sürdürmüşlerdir.
1969 yılında Almanya'ya işçi olarak giden Kandaz'ın yurtdışıyla ilişkisi, 1972 yılında dönüş yapmasıyla sona ermiştir. Döner dönmez 1964 yılında ihtiyar heyetine seçildiği köyüne, 1973 yılında muhtar olmuştur. Bu tarihlerden itibaren ticaretle de ilgilenmeye başlayıp Şadıaltı (Uzun bük)'na Kahve ve bakkal açarak, hayvan tacirliğinin yanı sıra kardeşi Ali Kandaz'la birlikte uzun yıllar arıcılık yapmıştır. Yine bu dönemde köy altına, Eminoğlu İzzet Pirdal tarafından hibe edilen yere Cami inşaatı başlatmıştır. Bu inşaat, İran transit karayolu kamulaştırma çalışmaları sebebiyle tamamlanamamıştır. 1977 yılı yerel seçimlerinde ikinci kez muhtar seçilen Hüseyin, 12 Eylül 1980 ihtilalinin araya girmesi sonucu görevini 1984 yerel seçimlerine kadar sürdürmüştür.1977 yılından sonraki dönemde, büyük çabalar sonucu Çatalağaç Derindere Orman Yolu adı altında, köyün araç yoluna kavuşmasını sağlamıştır. 1978 yıllarında başlatılması sağlanan bu yol 1982 yılında Çatalağaç köyü Derindere Mahallesine ulaşmıştır. Yine 1979 tarihinde köyün elektrik projesini hazırlatarak, 1980 ve 1983 yılları arasında tüm alan çalışmalarını köylüsüyle bitirip, 1984 yılında Çatalağaç köyünü elektriğe kavuşturmuştur. 1984 yerel seçimlerinde köylünün tekrar aday ol ısrarına rağmen bu teklifi kabul etmeyerek Mustafa Pirdal'ın muhtar olmasını desteklemiştir.
Hüseyin Kandaz Çatalağaç köyünde, gelmiş geçmiş eşine az rastlanan hoşgörülü insanlardan biridir. Köyün hatırlı ve aydın insanlarıyla her zaman fikir alış verişlerinde bulunmuş, köyü ve insanları için tükenmez enerji sarf etmiştir. İlkokulun Derindere Mahallesine gelmesi için büyük çaba gösterenlerin başında gelmektedir. İnsanlarından destek alarak siyasetçiler üzerinde etki kurma yeteneğini kullanmıştır. Çatalağaç köyünün Doğankent'ten yeterli hizmet alamadığını savunarak köyün, Gümüşhane ili Kürtün ilçesine bağlanması gerektiği fikrini ortaya atmıştır. Köy isminin yanlış koyulduğunu, değiştirilmesi gerektiğini her zaman dile getirmiştir.
Bağkur emeklisi olan Hüseyin Kandaz, rahatsızlanarak kaldırıldığı Trabzon Numune Hastanesinde, akciğer yetmezliği teşhisi konulmuş, 16.01.2001 tarihinde kurtarılamayarak hayata veda etmiştir.
Kaynak: