Isırgan Otundan Sıvı Gübre Yapımı


1044

Isırgan otu, hodan, karakafes otu, atkuyruğu, cim kesiği… Doğanın ürettiği her türlü yeşil maddeden aslında gübre yapılabilir.

Bir adım öteye gidip hayvan gübresi, buğday, mısır kırığı, hatta mutfak çöpleri ve yumurta kabukları gibi maddeleri sıvı gübre yapımı için kullanabilirsiniz. Doğa o maddenin oluşması için emek, enerji harcadıysa siz o enerjiyi hasat edebilirsiniz. Sıvı gübrenin avantajı, hayvan gübresi ve kompost gibi katı gübrelere nazaran, bitkiler tarafından daha hızlı emilebiliniyor. Hızlı salınımlı, ani bir besleme sağlıyor. Başka bir deyişle gübrenin etkinlik süresi uzun değil. Dolayısıyla, hayvan gübresi ve kompost senede bir-iki kez verilirken sıvı gübre sıkça uygulanabilir.

Isırgan Otundan Sıvı Gübre Yapımı

Ne gerekir,

1-Bir fıçı ya da büyük bir kova

2-O gün ya da bir gün önce yolduğunuz ısırgan otu

3-Yağmur suyu ya da çeşme suyu

4-Elinizde var ise ve isteğe bağlı bir-iki avuç mermer tozu

5-İlaç olarak uygulanırsa, basınçlı pompa-püskürtücü

6-Bir fıçı ya da büyük bir kovayı ağızına kadar yeni ya da bir gün önce yolduğunuz ısırgan otuyla doldurun. Bastırmadan havadar bir şekilde koyun, ısırgan otu sıkışmasın. Fıçıya tercihen yağmur suyu (daha yumuşak, daha az kireçlidir), yok ise çeşme suyu doldurun. Sıvı gübreniz ilk günlerde kabaracağı için biraz pay bırakmakta fayda var. Isırgan otu sıvıyı iki hafta boyunca her gün karıştırın. Ne kadar çok karıştırırsanız o kadar çok oksijen girer o kadar çabuk çürür. Her gün karıştıramadınız. Sorun değil, sadece olgunlaşması daha uzun sürer. Dikkat: çok kokar, evin hemen yanında ya da balkonda yaparsanız mutlaka bir kapak kullanın. Kokunun sivriliğini almak için sıvı gübrenin üstüne bir-iki avuç mermer tozu serpiştirebilirsiniz. Mermer tozu katarak gübreye bazı mineralleri de katmış olursunuz.

Gübre ne zaman hazır olur

Sivri kokusu azalıp artık sıvının yüzeyinde kabarıkcıklar oluşmuyorsa gübreniz hazır demektir. İllaki hemen kullanmak zorunda değilsiniz. Daha uzun da bekleyebilir gübreniz. Kullanmak istediğinizde sıvıyı iyice karıştırıp gerektiği kadarını süzün. İlaç niyetine püskürtücü ile bitkilerin üstüne uygulayacaksanız, püskürtücünün tıkamaması için gübreyi tülbent ile süzmelisiniz.

Gübre nasıl uygulanır

Kesinlikle sulandırmadan kullanmayın, ellinizde azot bakımından çok güçlü, yani yakıcı bir gübre bulunmaktadır. Gübreyi ya bitkilerin kök kısmına ya da ilaç niyetine yapraklara uygulayabilirsiniz.

Gübre olarak bitkilerin köklerine uyguladığımız zaman yaklaşık 20: 1 oranında su ile karıştırılmalı, yani 20 parça su, bir parça gübre. Açık çay renginde olacak karışım. Bitkinin büyüklüğüne göre miktarı ayarlayın. Yetişkin ağaçlara 10-20 litre gübre, ağaç fidanlara 5 litre, sebze bitkilerine yaklaşık 3 litre, saksılardaki bitkilere 1-3 litre ısırgan otu gübresi verebilirsiniz. Gübreyi uygulamadan bitkiyi güzelce sulayın, toprak suyunu emdikten sonra gübreyi verin. Haftada bir, ya da iki haftada bir tekrarlayın.

Hastalıkları önlemek

Sağlıklı toprak sağlıklı bitki demektir. Bir bitkinin sağlıklı kalabilmesi için yeterince su, ışık ve besin alması lazım. Toprağınız ne kadar organik madde açısından zengin ise, o kadar da besin açısından zengindir. Dahası, organik madde açısından zengin olan toprağın su emme kabiliyeti daha yüksektir. Isırgan otu gübresi sadece bitkiye besin vermiyor, aynı zamanda toprağı organik madde ile besliyor. Yani kazan-kazan. Isırgan otu gübresi ile besleyerek bitkinin hastalıklara karşı daha dayanıklı olmasını zaten sağlıyorsunuz. Bir adım öteye gitmek istiyorsanız, ısırgan otundan yapılan sıvı gübreyi aynı zamanda ilaç olarak da uygulayabilirsiniz. Yaprakların hücre duvarlarını kuvvetlendirdiği için önleyici ilaç olarak mantar hastalıklara ve yaprak bitlerine karşı kullanılıyor. İlaç olarak kullanıldığı zaman biraz daha az su ile karıştırarak, 15:1 oranında sulandırılmalı. Sıvı gübreyi bitkiler hastalanmadan sezon boyunca iki haftada bir püskürtücü ile bitkilerin üstüne uygulayabilirsiniz. Dikkat: sıvı iyice süzülmeli yoksa püskürtücünün gözenekleri tıkanır.

Gübrenin besin bileşimi

Isırgan otundan yapılan her sıvı gübre değişiklik gösterir. Topladığınız bitki ne kadar körpe, nerede yetişti, çiçekleme dönemine girdi mi, kullanılan suyun yapısı nasıl, kaç haftadır sıvı gübre oluşuyor veya kaç kez karıştırıldı. Bütün bu bilinmezler sıvı gübrenin içeriğini, yani azot, potas, fosfor ve çeşitli mikro besinler miktarlarını belirler. Dolayısıyla, fen gübrelerde yapıldığı gibi kesin bir NPK değer (N=Azot, P=Fosfor, K=Potas) belirlenemiyor, ama bana göre ısırgan otu gübresi fen gübreleri ile besin bileşimi konusunda yarışabiliyor. Ayrıca fen gübrelerinin aksine ısırgan otu gübresi toprağı yıpratmıyor, hatta organik madde ile besliyor.

Kaynak: harsitvadisi.com