Kansızlığa Ne iyi Gelir?


242

Her yaş grubunda görülme olasılığı bulunan kansızlık, vücuttaki hemoglobin üretiminin azalması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Kırmızı kan hücrelerinin kaybı ve üretiminin yavaşlaması ile birlikte görülen anemi(kansızlık) bebeklerde, çocuklarda, yetişkinlerde ve yaşlı bireylerde sık karşılaşılan sorunlar arasında yer alır. Kansızlık sorunu yaşayan kişilerin merak ettiği konulardan biri ‘’Kansızlığa ne iyi gelir?’’ konusudur. Kansızlığa iyi gelen vitaminler, takviyeler ve besinler, hemoglobin üretiminin artırılmasına yardımcı olabilmektedir. Öncelikle kansızlığın ortaya çıkış nedeni doktor muayenesi ile belirlenmeli ve tedavi yöntemleri değerlendirilmelidir.

1 Kansızlık Sebepleri Nelerdir?

2 Demir ve Vitamin Eksikliğinden Kaynaklı Kansızlık

3 Kansızlık Belirtileri Nelerdir?

4 Kansızlığa İyi Gelen Besinler

5 B12 ve Demir Eksikliğinden Kaynaklı Anemi İçin Ne Yapılabilir?

Kansızlık Sebepleri Nelerdir?

Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerine oksijen taşımakla sorumludur. Anormal düzeyde yüksek veya düşükse kişinin kansızlık yaşamasına neden olabilmektedir. Vücut dokularına yeterli miktarda oksijen iletilmemesi çeşitli semptomların ortaya çıkmasını da beraberinde getirebilmektedir. Ayrıca demir moleküllerinden meydana gelen hemoglobin demir açısından zengin bir proteindir. Akciğerlerden topladığı oksijeni vücudun diğer organlarına taşıyan molekül, farklı sebeplerden kaynaklı olarak yeterince üretilmeyebilmektedir. Birçok türü mevcut olan kansızlığın tek bir nedeni bulunmamaktadır. Kişinin yaşam öyküsüne bağlı olarak değişen kansızlık probleminin temel nedeni kırmızı kan hücresinin üretiminin yavaşlamasıdır. Bir diğer etken ise kesik, çizik, yaralanma ve kadınlarda regl döneminde görülen yoğun kanamalardır. (1)

Fiziksel etkenlerin yanı sıra demir, B12 ve folat eksikliği de kansızlığın en yaygın sebepleri arasında yer alır. Özellikle görülme nedenine bağlı olarak farklı türlere ayrılan kansızlık, tedavi edilmezse ilerleyerek kişinin daha büyük sorunlar ile karşılaşmasına neden olabilmektedir. (2)

Demir ve Vitamin Eksikliğinden Kaynaklı Kansızlık

Demir eksikliği anemisi, adından da anlaşılacağı üzere vücuttaki demir eksikliğinden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Hemoglobin, demir eksikliği sonucunda yeterli miktarda üretilemez. Kırmızı kan hücrelerinin üretiminin yavaşlamasına neden olan demir eksikliği, takviye gıdalar ile giderilebilmektedir. Demir eksikliği sonucu yaşanan kansızlık belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk ve enerji kaybı yer alır. Ayrıca dinlenme anlarında bile hissedilen yorgunluk, demir eksikliğinden kaynaklı ortaya çıkan kansızlık belirtisi olabilmektedir. Demir yorgunluğun ve bitkinliğin azalmasına katkıda bulunur. Ayrıca kırmızı kan hücrelerinin ve hemoglobinin normal oluşumuna katkıda bulunmaktadır.

Demirin yanı sıra vücuttaki B12 ve folat eksikliği de kansızlığın öncelikli nedenleri arasında yer alabilmektedir. Bu vitaminler özellikle kırmızı kan hücresi ve hemoglobin üretiminde önemli rol oynar. Vücudun ihtiyaç duyduğu tüm bu bileşenler, çeşitli etkenlere bağlı olarak zamanla azalır. Demir, B12 ve folat eksikliğinden kaynaklı görülen anemi, doktor tavsiyesi üzerine alınan besin takviyeleri ile ortadan kaldırılabilir. Ayrıca kan değerlerinizi doktorunuza göstererek kansızlığınızın sebebini öğrenebilir. Doktorunuzun önerisine uygun tedavi yöntemleri ile soruna çözüm bulabilirsiniz. (3)

Kansızlık Belirtileri Nelerdir?

Yaşam kalitesini önemli oranda etkileyebilen kansızlık ruh halinizden stres seviyenize, uyku düzeninizden günlük rutinlerinize kadar birçok alanda kendini gösterebilmektedir. Bununla birlikte bireylerin kendini enerjisiz ve halsiz hissetmesine neden olabilen kansızlık, psikolojik sorunları da beraberinde getirebilmektedir. Gereğinden fazla üşüme, soluk ten rengi, unutkanlık, konsantrasyon problemi gibi birçok sorunu beraberinde getirir. Kansızlık her yaş grubunda görülebilmektedir. Ayrıca kansızlığın en yaygın belirtilerinden biri sürekli hissedilen halsizliktir. Hücre ve dokulara yeterli miktarda oksijen gitmemesi kişinin en küçük işlerde bile yorulmasına neden olur. Kalp atışında düzensizlik, nefes darlığı ve göğüs ağrısı da kansızlık belirtileri arasında yer alabilmektedir. Ayrıca baş ağrısı ve baş dönmesi de yaygın görülen belirtilerdir. (5)

Demir eksikliğine bağlı olarak gelişen kansızlıkta buz, toprak ve kâğıt gibi maddeleri yeme isteği oluşabilmektedir. Ayrıca tırnakların eğri görünmesi ve ağız kenarlarında çatlak oluşumu, demir eksikliği sonucu ortaya çıkan kansızlık belirtileridir. B12 ve folat eksikliği ise el ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma ile kendini gösterebilmektedir. His kaybı, yürüme güçlüğü, sakarlık, bunama, bacaklarda ve kollarda sertlik B12 vitamini eksikliği sonucu gelişen kansızlık işaretleri olur. (1)

Kansızlığa İyi Gelen Besinler

Kansızlık belirtileri yaşadığınızı düşünüyorsanız bir uzman doktordan destek alarak kan değerlerinize baktırabilir. Sağlıklı beslenme düzeni oluşturabilirsiniz. Kansızlığa ne iyi gelir sorusunu düşünen kişilere özellikle dalak ve karaciğer gibi gıdaları tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Demir açısından zengin gıdalar, kan değerlerinin yükselmesine yardımcı olur. Mercimek, kuru üzüm, kuru erik, biftek, istiridye, sardalya, brokoli ve lahana gibi gıdalar kansızlığa iyi gelen besinler arasında yer alır.(4)

Ayrıca kabak çekirdeği, keten tohumu, Antep fıstığı, badem ve susam gibi yemiş türleri de demir bakımından zengin içerikleri ile öne çıkar. Özellikle kırmızı et çeşitleri ve süt ürünleri kansızlığa ne iyi gelir sorusunun cevabı olabilir. (4) Yaş, cinsiyet ve sağlık durumuna bağlı olarak doğru bir beslenme diyeti için doktorunuza başvurabilirsiniz.

B12 ve Demir Eksikliğinden Kaynaklı Anemi İçin Ne Yapılabilir?

Aneminin yaygın nedenleri arasında yer alan B12, folat ve demir eksikliği durumu doktor muayenesi sonucu tespit edilebilmektedir. Kansızlık belirtileri gösterdiğinizi düşünüyorsanız doktorunuza danışabilirsiniz. Görüş ve önerileri doğrultusunda çeşitli gıda takviyeleri ile vücudunuzun ihtiyaç duyduğu bileşenleri dışarıdan alabilirsiniz.

Yenilikçi sağlık ürünleri ile öne çıkan Vitabiotics, kansızlık problemi yaşayanlara özel gıda takviyeleri sunar. Ayrıca yaş, cinsiyet ve vücudun genel durumuna özel olarak hazırlanan ürünleri doktorunuzun tavsiyesi üzerine kullanabilirsiniz. Yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına destek olabilen demir takviyesi çeşitlerine Vitabiotics ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca hamileler, sporcular, çocuklar ve 50 yaş üzeri bireyler için ideal olan folat ve B12 takviyelerini de kullanmak için de doktorunuza danışabilirsiniz.

Referanslar:

1. https://www.who.int/health-topics/anaemia#tab=tab_1

2. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/3929-anemia

3. https://familydoctor.org/condition/anemia/

4. https://health.clevelandclinic.org/how-to-add-more-iron-to-your-diet/

5. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/anaemia

Kaynak: