"Kansızlık Kalp Yetmezliğine Neden Olabilir"

Toplumda kansızlık olarak bilinen ve kandaki hemoglobin seviyesinin düşmesi veya alyuvarların azalması nedeniyle dokulara yeterince oksijen taşınamaması durumu olan anemi pek çok sağlık sorununa yol açabilen önemli bir sorun.

60

Dolayısıyla dünyada yaklaşık her 4 kiÅŸiden 1'ini etkileyen aneminin nedeninin belirlenmesi ve tedavi edilmesi yaÅŸamsal öneme sahip. Acıbadem AtaÅŸehir Hastanesi Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Demet Çekdemir, ancak ülkemizde de yaygın görülen aneminin hastalar tarafından çoÄŸu zaman önemsenmediÄŸine iÅŸaret ederek Hastalar anemiyi yorgunluk dışında bir ÅŸey yapmaz düşüncesiyle dikkate almayabiliyorlar. Oysa anemi tedavi edilmediÄŸi zaman sebebi, düzeyi ve hızına göre, hayatı tehdit eden organ yetmezliÄŸine yol açabiliyor. Kandaki dokulara az oksijen gitmesine baÄŸlı olarak geliÅŸen ve hipoksi olarak adlandırılan oksijen yetersizliÄŸi sorunu yaÅŸanabiliyor. Bunun sonucunda organların iÅŸlevleri bozulabiliyor ve zamanla organ yetmezliÄŸi gibi ciddi sorunlar geliÅŸebiliyor. Dolayısıyla anemi tanısı için düzenli yapılan yıllık kontroller ile özellikle halsizlik, çabuk yorulmak ve ciltte solukluk baÅŸta olmak üzere, bazı yakınmalarda hekime baÅŸvurmayı ihmal etmemek gerekiyor diyor. 

Çabuk yoruluyorsanız sebebi kansızlık olabilir

Kırmızı kan hücrelerinin yetersiz olmaları nedeniyle organlara az sayıda oksijen taşınması sonucu oluÅŸan halsizlik, çabuk yorulma ve ciltte solukluk, aneminin genellikle ilk belirtileri oluyor. Doç. Dr. Demet Çekdemir, aneminin diÄŸer belirtilerini şöyle özetliyor: Yine kandaki oksijen yetersizliÄŸine baÄŸlı olarak çarpıntı, baÅŸ dönmesi, nefes darlığı, saçlarda dökülme, tırnakların kırılgan hale gelmesi, dudak kenarlarında çatlama ve toprak gibi deÄŸiÅŸik ÅŸeyler yeme ihtiyacı da kansızlığın önemli sinyalleri arasında yer alıyor.  

TeÅŸhis edilmesi kolay, ancak… 

Anemi genel olarak kolay teÅŸhis edilebilen bir sorun. DoÄŸumdan itibaren her yıl düzenli olarak yapılan basit bir hemogram testi ve doktor muayenesi erken teÅŸhisi mümkün kılıyor. Doç. Dr. Demet Çekdemir, ancak tam kan sayımı (hemogram) ile anemi fark edilebilse de altta yatan sebebin belirlenebilmesi için sonrasında ileri tetkikler gerekebildiÄŸini  belirterek  ÖrneÄŸin, kanda ferritin ve demir seviyeleri, B12 ve folat seviyeleri, genetik birtakım hastalıkların yaptıkları anemi için özel tetkikler (örneÄŸin talasemi), sindirim sistemi kanserleri için dışkıda gizli kan aranması gibi birçok ek tetkiklere ihtiyaç duyulabiliyor diye konuÅŸuyor.  

Pek çok sebebi olabiliyor

Anemi en sık adet gören kadınlarda görülürken, bebek ve çocuklarda, hematolojik kanser veya onkolojik kanser tedavisi gören hastalarda ve kronik hastalığı olanlarda (diyabet, hipertansiyon, böbrek yetmezliÄŸi olan diyaliz hastaları) da yaygın olarak teÅŸhis ediliyor.  Pek çok sebebi olmakla birlikte, aneminin en yaygın nedenleri demir, B12 ve folat eksikliÄŸi oluyor. Demirden yoksun (kırmızı etten eksik) beslenmek, fizyolojik kan kayıpları, çoklu ilaç kullanımı, bazı genetik hastalıklar ve özellikle kolon kanserinin yanı sıra çeÅŸitli kanser türleri de anemiye yol açabiliyor. Bunların yanı sıra yaÅŸlanmayla tanı sıklığı artan Myelodisplastik Sendrom ve sindirim sistemi kanserleri de aneminin önemli sebepleri arasında yer alıyor. Tedavi edilebilen Myelodisplastik Sendrom geç kalındığında ise akut lösemiye neden olabiliyor.  Özellikle ileri yaÅŸta görülen sindirim sistemi kanserlerinin ilk tanısı çoÄŸunlukla sinsi geliÅŸen bir anemi ile konuluyor. 

Kalp yetmezliğine yol açabiliyor

Kansızlık tedavi edilmediÄŸinde dokulara az oksijen ulaÅŸabildiÄŸi için dokular hipoksi denilen oksijen yetersizliÄŸi sorunu yaÅŸamaya baÅŸlıyor. Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Demet Çekdemir, oksijen yetersizliÄŸi nedeniyle organların  iÅŸlevlerini yapmakta zorlandıklarını vurgulayarak, Kaslar hipoksi yüzünden yorulunca kramp oluÅŸuyor. Ellerde karıncalanma veya uyuÅŸmalar baÅŸlıyor. Bayılmalar olabiliyor. Vücudun geneline dağılmış olan aÄŸrılar, unutkanlık ve hafıza güçlüğü gibi sorunlar geliÅŸebiliyor bilgisini veriyor. Aneminin aynı zamanda organ yetmezliÄŸine de yol açabileceÄŸi uyarısında bulunan Doç. Dr. Demet Çekdemir Kansızlık uzun süre devam ederse zorlanmaya baÄŸlı olarak kalp büyüyor ve bunun sonucunda zamanla kalp yetmezliÄŸi geliÅŸebiliyor. AkciÄŸerler de zorlandıkları için nefes darlığı oluÅŸabiliyor diyor.  

Tedavi nedene göre planlanıyor 

Anemi pek çok etken sonucu geliÅŸiyor ve tedavisi sebebine baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸiklik gösteriyor. Vitamin eksikliÄŸi (B12, folik asit) ya da demir eksikliÄŸi nedeniyle oluÅŸan anemilerde eksik vitaminler ilaç olarak öneriliyor ve hasta düzenli olarak takip ediliyor. Hastalıklardan oluÅŸan anemi tablolarında ise sebep olan hastalığa yönelik tedavi uygulanıyor. Anemilerde bazı durumlarda hastaneye yatış gerekebiliyor. Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Demet Çekdemir, tedavi sürecinde öncelikle hekimin önerdiÄŸi ilaçları uygun ÅŸekilde kullanmanın ve tetkikleri önerilen aralıklarda yaptırmanın büyük önem taşıdığına iÅŸaret ederek Ayrıca genel olarak demirden zengin gıdalar ile beslenmeliyiz. YeÅŸil çiÄŸ sebzeler, meyve ve  kırmızı et, demirden zengin gıdalar arasında yer alıyorlar diyor. 



Giriş: 03 Aralık 2024 | Güncelleme: 03 Aralık 2024 | Okunma: 60


Kaynak: Acıbadem Basın Bülteni




Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.