"Karlı Havada Bir Fincan Sağlık"

Soğuk havaların vazgeçilmezi bitki çaylarının faydaları saymakla bitmiyor.

133

Soğuk kış günlerinde sıcacık bir fincan bitki çayı, sadece içinizi ısıtmakla kalmaz, aynı zamanda bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı doğal bir kalkan oluşturur. Zencefilden ıhlamura, adaçayından kuşburnuna, doğanın sunduğu bu mucizevi içecekler, vitamin ve antioksidan açısından zengin içerikleriyle kış aylarında vücudu destekliyor. Özellikle kış aylarında daha sık görülen soğuk algınlığı ve gribe karşı koruyucu etkileriyle bilinen bitki çayları, hem ruha hem de bedene iyi geliyor.

Destekleyici Görevi Görüyorlar

Bitki çaylarının birçok faydası olduÄŸunu, fakat tüm gıdalar gibi kararında tüketilmesi gerektiÄŸini belirten Acıbadem LifeClub SaÄŸlıklı YaÅŸam Hizmetleri'nden Uzm. Diyetisyen Kumsal Kurucu, Ä°nsanlar üzerinde yapılan bir araÅŸtırmada, siyah çaydaki polifenollerin, LDL kolesterolü yüzde 11.1 oranında azalttığı, damar sertliÄŸini ve kanser oluÅŸumunu önleyebildiÄŸi görülmüştür. Bununla birlikte güncel çalışmalar, yeÅŸil çay, adaçayı, hatmi çiçeÄŸi, kekik, alıç, ıhlamur ve mate çayı gibi bazı bitki çaylarının bağışıklık sistemini güçlendirebildiÄŸini, iltihapla mücadele edebildiÄŸini, diyabet, uyku bozukluÄŸu, kalp-damar saÄŸlığını iyileÅŸtirmeye destek olduÄŸunu ve hatta bazı dermatolojik hastalıkları önleyebildiÄŸini bildirmektedir. Bu faydalar çayda bulunan alkoloid-fenolik bileÅŸikler, vitamin-mineraller ve spesifik antioksidanlardan gelmektedir. Ancak bitki çayları kesinlikle tıbbi tedavi yerine kullanılmamalıdır, sadece destekleyici bir unsur olarak faydalanılabilir dedi. 

Her Poşet Çay Masum Değil

Uzm. Diyetisyen Kumsal Kurucu, market raflarındaki poşet çayların genellikle çay bitkilerinin yapraklarını veya yaprak tomurcuklarını içermediğine dikkat çekti: Bitkisel çaylar, kurutulmuş meyvelerin, çiçeklerin, baharatların veya bitkilerin su içinde karıştırılması veya infüzyonu ile yapılır ve bitki çayı olarak pazarlanan birçok içecek, şekerli meyve suyundan başka bir şey değildir. İlave şeker ve diğer katkı maddeleri içeren bitki çaylarından kaçının.

Piyasadaki süzen poşet çaylar incelendiğinde bazı bitki çayı poşetlerinin içerisinde yabancı maddeler saptanmıştır ve çoğunlukla bitkinin tomurcukları bulunamamıştır. Müslin poşet çaylarda ise durum tersinedir. Müslin poşet bitki çayları, hem bitkinin tomurcuklarını içerir hem de sizi plastik ve bisfenol A'ya maruz kalmaktan kurtarır. Poşet çaylarda güvenilir markaları tercih etmekte fayda var.

İşte 3 Sağlıklı Bitki Çayı

Acıbadem LifeClub Uzman Diyetisyeni Kumsal Kurucu, üç sağlıklı bitki çayının faydalarını ise şöyle anlattı:

Zencefil Çayı

Mide bulantısına şifa olarak bilinen zencefil çayı, baharatlı ve dolgun bir tada sahiptir. Gingerol ana biyoaktif maddesi sayesinde hastalıklarla mücadeleye yardım eder. Ayrıca eser miktarda B3 ve B6 vitamini, demir, potasyum ve C vitamini gibi vitamin/mineralleri de içerir. Zencefilin bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve iltihaplarla mücadele ettiği bilinmektedir. İnsan sağlığı üzerindeki etkilerine ilişkin yakın zamanda yapılan sistematik bir inceleme zencefilin, gastrointestinal fonksiyon, ağrı, iltihaplanma, metabolik sendrom gibi bir dizi rahatsızlığın tedavisine yardımcı olma yeteneğini desteklemektedir.

Zencefil kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir ve aspirin, klopidogrel (Plavix) gibi antitrombosit ilaçlar veya warfarin (Coumadin), apixaban (Eliquis), dabigatran (Pradaxa) veya rivaroksaban (Xarelto) gibi antikoagülan ilaçlar alan kişiler için potansiyel olarak tehlikeli olabilir. Ayrıca zencefil ameliyat sırasında ve sonrasında ekstra kanamaya neden olabilir. Sağlık probleminiz varsa veya hamileyseniz zencefil çayı içmenin sizin için güvenli olup olmadığını belirlemek için sağlık uzmanına danışmalısınız.

Papatya Çayı

Papatya çayı yatmadan önce tüketilecek sakinleştirici bir içecekten çok daha fazlasıdır. Papatya, başta antioksidan görevi gören flavonoidler olmak üzere çeşitli biyoaktif fitokimyasallar içerir. Ayrıca diğer besin maddelerinin yanı sıra potasyum, kalsiyum, karoten ve folat gibi az miktarda mineral ve vitamin içerir.

Araştırmalar, kalp hastalığından ölüm riskinin azaltılması, bağışıklık sistemi desteği ve bazı kanserlere karşı olası koruma dahil olmak üzere, papatyanın çeşitli faydalarının olduğunu bildiriyor. Bir incelemeye göre, papatya çayı adet öncesi ağrıdan muzdarip kadınlara da yardımcı olabiliyor. Araştırmacılar çayın antiinflamatuar ve anti-anksiyete etkilerini vurguluyor. İlginç bir şekilde, bazı çalışmalar papatyanın yaşa bağlı kemik kaybını bile yavaşlatabileceğini gösteriyor. Polenlere karşı şiddetli alerjiniz varsa, diğer bitkilerden gelen polenlerle çapraz kontaminasyona neden olabileceğinden papatyadan uzak durmalısınız.

Ebegümeci Çayı

Ebegümeci çayı, antioksidan güç saÄŸlar ve az miktarda potasyum, kalsiyum, magnezyum minerallerini içerir. Antioksidan antosiyanin içeriÄŸi sayesinde antiviral ve kardiyovasküler faydalar sunan ebegümeci çayının kan basıncını, trigliserit ve LDL kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olduÄŸuna dair bazı kanıtlar vardır. Diüretik ilaç hidroklorotiazid kullanıyorsanız ebegümeci çayı içmekten kaçınmalısınız.  Aynı zamanda ebegümeci çayı, aspirinin etkilerini de engelleyebilir.



Giriş: 20 Şubat 2025 | Güncelleme: 20 Şubat 2025 | Okunma: 133


Kaynak: Yıldırım Gülsever




Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.