Katip Hasan Efendi


1098

Katip Hasan Efendi, 1307)1891) yılında Harşıt'ta doğdu.

Cumhuriyet döneminin Doğankent eşraflarından terbiyeli, bir insan olan Katip Hasan Efendi'ye sorulduğunda, bende amcam Haşim Efendi'nin terbiyesi var diye belirtmiştir. Nahiye o zamanlarda çiftlikle uğraşan insanlardan oluşurdu. Katip Hasan Efendi ise gündüzleri çiftcilikle uğraşır akşam-sabah ise bakkalını açardı. Cumhuriyet ilk yıllarında Gümüşhane ili Torul (Ardasa) ilçesindeki Kaymakamlıkta katip olarak çalışmış. Bundan dolayı kendinse Katip Hasan denmiştir. Harşıt'ta Osman oğullarından olan Hasan Efendi, bir dönem Cumhuriyet Halk Partisi Torul İl Genel Meclisi görevlisi olarak görev yapmıştır. 1935 yılında soyadı kanunu ile birlikte Öztürk soy adını alan Hasan Efendi bundan sonra Katip Hasan Öztürk diye belirtilmiştir. Harşıt nahiyesinin Gümüşhane Torul'dan Giresun Tirebolu'ya dönmesinde etkin rol oynamıştır. Çocukları, Ali İhsan, Sami, Mehmet, Zekiye ve Nadi'dedir

Eski Çarşıda Bakkalcılık yaparken Çarşı Manastırbükü (Bugünkü Doğankent)'ne taşınınca hem bakkalcılık hemde arzuhalcılık yapmıştır. Katipgilyanında o dönem su olmadığı için oğlu Mehmet Küstük deresinden akşama kadar su taşıyarak ömrünü tüketmiştir. 

Torul'da kâtiplik yaptığı sırada yeğeni dik Tevfik bir suçtan tutuklanmış, Kaymakamlık altında tutukludur. Daireye geçenleri gören dik Tevfik Katip Hasan Efendi'ye beni kurtar diye çağırmış. Katip Hasan Efendi hiç oralı olmamış. Orada bulunan vatandaşlar arkadaş bak şu insan sana çağırıyor deyince, Hasan Efendi dönerek buyur Tevfik dediğinde, Hasan beni buradan kurtar demiş. Hasan Efendi, Tevfik'e dönerek, Tevfik senin bıyıkların bu işi yaptı diye cevap vermiş. Katip Hasan Öztürk 17.01.1976 yılında vefat etmiştir.

Kaynak: harsitvadisi.com