Kırklıkla Koyun Yünü Kırkma


485

Sürüde bulunan koyunlar yazın gelmesiyle birlikte, vücutlarında bulunan yünden kurtarılmak için kırkılır. Koyun kırkımı yaylalarda Temmuz-Ağustos aylarında gerçekleştirilir. Amaç koyunun gelişmesini sağlamak, bunun yanında da çıkan yünden çeşitli alanlarda faydalanmaktır.

Koyunlar Neden Kırkılır

Küçükbaş hayvancılık yapanlar kırkım sayesinde daha sağlıklı koyunculuk yapmaktadırlar. Kırkım yapan kişilerin daha tecrübeli ve işi bilen kişiler olması gerekmektedir.

Kırkım yapılırken koyun üzerinden gömlek halinde çıkarılan kıl örtüsüne yapağı denmektedir. Koyundan alınan yapağının tamamına ise tulum veya gömlek denmektedir. Temizlenen ve yıkanan gömleğe ise yün denmektedir.

Kırkımı daha iyi yapabilmek için kırkım zamanını beklemek gerekir. Kırkım zamanını beklerken kırkımın hazırlığı yapılmış olmalı ve kırkım zamanında daha titiz ve dikkatli hareket edilmelidir.

Koyunlarda kırkım işlemi hayvanın daha sağlıklı gelişmesini sağlamaktır. Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte sürüde bulunan koyunların kırkılması için önceden bir hazırlık yapılır. Vücutlarında bulunan yünden kurtulmaları için kırkım işlemi yapılır. Koyun kırkma işlemi koyun sayısına bağlı olarak yaklaşık on beş gün sürmektedir.

Koyun kırkmadaki amaç koyunun gelişmesini sağlamak ve koyun üzerinden çıkan yün ile çeşitli alanlarda ticaret yapmaktır. Aynı zamanda koyun kırkmanın bir diğer faydası koyunlarda ki oluşabilecek parazitlerin önüne geçmektir.

Koyunlarda kırkma işlemi yapılmadan yirmi gün önce kuyruk kısımlar açılır ve içerisindeki çakıldaklar alınır. Bu çakıldaklar bıçak ya da makas yardımı ile alınır. Çakıldakların alınmasının en önemli nedeni koyunun sıcak aylarda kuyruğunun yara olmasını önlemektir. Ayrıca koyunun yatarken daha rahat edebilmesi için çakıldak alma işlemi yapılır.

Kırkma işlemi sırasında koyun ön ve arka bacaklarından tutularak yere yatılır. Kırkma işlemi koyunun kuyruğundan başlar. Koyunlar genellikle işlem sırasında huzursuzluk çıkarmazlar. Üzerlerinden çıkan yünün rahatlığı ile hareketsiz bir şekilde işlemin bitmesine beklerler.

Kırkma işlemi koyunlar terlemeden ya da belli bir sıcaklık olmadan yapılmaz. Bunun nedeni makas veya makine terlemeyen yün arasında hareket etmez ve kırkma işlemi yapılmaz. Bu nedenle kırkma zamanının iyi belirlenmesi gerekmektedir.


Kaynak: harsitvadisi.com