"Kronik Böbrek Yetmezliğinin Bu Belirtilerine Dikkat"

Böbrekte, sebebine bakılmaksızın 3 aydan daha fazla süren fonksiyon kaybı yaşanması kronik böbrek yetmezliği olarak tanımlanıyor.

117

Türkiye'de her 20 yetiÅŸkinden 1'inin kronik böbrek hastası olduÄŸu biliniyor. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülen bu hastalığa yakalanma riski ileri yaÅŸla birlikte belirgin ölçüde artıyor. Sigara kullanımı, diyabet ve hipertansiyon, böbrek taşı varlığı ve aile öyküsü gibi risk faktörlerine baÄŸlı olarak geliÅŸebilen kronik böbrek hastalığı erken evrelerinde çok fazla belirti vermediÄŸinden sinsi bir hastalık olarak nitelendiriliyor. KiÅŸide böbrek hastalığını düşündürecek iÅŸaretlerin başında ise sık idrara çıkma, idrarda kan, köpüklü idrar, ayakta ve ayak bileklerinde ÅŸiÅŸlik, yorgunluk ve uykusuzluk geliyor. Memorial Ankara Hastanesi Nefroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Ä°hsan Ergün, ihmal edildiÄŸinde böbrek kaybına kadar gidebilecek olan kronik böbrek yetmezliÄŸi hastalığı ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. 

Yetmezlik sessiz sedasız ilerliyor

Sessiz ve derinden ilerleyen, son evrelere kadar neredeyse hiç belirti vermeyen ya da belirtileri baÅŸka hastalıklarla karıştırılan kronik böbrek yetmezliÄŸi tedavi edilmezse hastalar için diyalize ve böbrek nakline kadar uzanan ciddi bir tablo ortaya çıkabilir. ÇoÄŸu yetiÅŸkin, böbrek hastası olduÄŸunu bilmeden hayatına devam ederken, bu sinsi hastalık her geçen gün biraz daha ilerlemektedir. Bu tür bir durumda kalmamak için 60 yaÅŸ üstü kiÅŸilerin, ailesinde böbrek yetmezliÄŸi öyküsü olanların, tansiyon ve ÅŸeker hastalarının mutlaka yıllık kontrollerini yaptırmaları tavsiye edilmektedir.  

Belirtiler varsa uzmana baÅŸvurun 

Hastalığın kesin tanısı tıbbi tetkiklerde konulsa da, kişide kronik böbrek yetmezliğini düşündürecek bazı belirtilerden söz edilebilir:

•Sık idrara çıkma: Her zamankinden daha sık ve özellikle geceleri idrara çıkma

•Kanlı ve köpüklü idrar: İdrarda kan görülmesi ya da çırpılmış yumurta benzeri köpüklü idrar

•Ayak ve ayak bileklerinde şişlik: Böbrek işlevlerinin azalması ve sodyum tutulumunun artması nedeniyle ayak ve ayak bileklerinde şişme

•Yorgunluk ve uykusuzluk: Böbrek işlevlerinin azalmasına bağlı olarak kandaki kirliliğin artmasıyla ortaya çıkan halsizlik, yorgun hissetme ve uyuyamama

•Cilt kuruluğu ve kaşıntı

•İştahsızlık

•Kas krampları

Hastalığın seyri yavaÅŸlatılabiliyor 

Tedavinin ilk aÅŸaması proteinden ve tuzdan kısıtlı diyete uyulması ile baÅŸlamaktadır. Böbreklere binen yükü azaltmak ve böbrek hasarını önlemek için düşük proteinli ve az tuzlu beslenmenin çok etkili olduÄŸu bilinmektedir. Diyabetik hastada hedef kan ÅŸekeri düzeylerine ulaşılması, hipertansif hastada ise etkin kan basıncı kontrolü saÄŸlanması tedavideki temel ilkeler olarak öne çıkmaktadır. Tüm bunlarla birlikte saÄŸlık kontrollerini aksatmamak ve uzman hekimin tavsiyelerine uymak da hastalığın bir sonraki evreye geçiÅŸini yavaÅŸlatabilmekte hatta bazen durdurmaktadır. Ayrıca sürekli gözetim altında olmak kronik böbrek hastalığı evreleri ilerledikçe geliÅŸen anemi (kansızlık), kemik mineral metabolizma bozuklukları, dislipidemi ve kardiyovasküler hastalıkların da erken tanı ve tedavisine olanak saÄŸlamaktadır. 

Son evrede tek seçenek nakil

Zaman içinde kronik böbrek yetmezliğinin ileri evrelerinde böbrekte işlev kaybı oluşmakta ve bu tablo da kişiyi organ nakline götürebilmektedir. Eğer tüm değerlendirmeler sonucu böbrek nakli açısından uygunluğu tespit edilir ve dördüncü dereceye kadar akrabaları arasından uyumlu bir canlı verici çıkarsa tedavide nakil sürecine geçilmektedir. Bir yakını olmayanlar ise kadavradan nakil için organ bekleme listesine dahil edilir. Böbrek nakli sonrası kişi sağlıklı bir yaşama kavuşabilmektedir.



Giriş: 13 Mayıs 2024 | Güncelleme: 13 Mayıs 2024 | Okunma: 117


Kaynak: Memorial Marka ve Ä°letiÅŸim




Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.