Meyan Kökü


1640

Yüzyıllardır Solunum ve Mide Hastalıklarının Tedavisinde Kullanılan Şifalı Bir Bitkidir. 

Şifalı bir bitki olan meyan kökü, yüzyıllardır farklı alanlarda kullanılan bir bitkidir. Daha çok solunum problemleri ve mide sorunlarına olumlu etkilerinden dolayı kullanılır. Kökü tatlıdır. Çin tıbbında, kılavuz ilaç olarak adlandırılan bu bitki, soğuk algınlığı, mide sorunları, menopoz gibi farklı pek çok sorunun iyileştirilmesinde kullanılır. Kaynatılıp şerbeti de yapılan meyan kökünden ayrıca bitkisel ilaçlar, tatlandırıcılar ve sabun, şampuan gibi ürünler de yapılabilir.

Baklagiller familyasından bir bitki olan meyan köküne Latince tatlı kök denir. Ülkemizde Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde yetişir. Meyan kökünün dünyada en çok yetiştiği yerler Avrupa ile Asya'dır. Daha çok dere kenarları gibi sulak ve nemli yerlerde, kumluk alanlarda yabani olarak yetişen çok yıllık bir bitki türü olan meyan kökü, mor renkte çiçeklere sahiptir. Meyan kökünden; meyan kökü şerbeti, meyan kökü şekeri, meyan kökü sabunu, meyan kökü çayı, meyan kökü tozu gibi ürünler üretilebilir.

Meyan kökü faydaları

Cilde parlak ve sağlıklı bir görünüm kazandırır.

Kabızlığa iyi gelir.

Adet dönemindeki ödem ile ağrılar üzerinde etkilidir.

Menopoz döneminde yaşanan hormonal problemlerin tedavisi ile sıcak basması gibi problemlerin giderilmesine yardımcı olur.

Antidepresan özelliğe sahip olan meyan kökünün sinir sistemi üzerindeki olumlu etkileri bilinmektedir.

Metabolizmayı güçlendirir.

Soğuk algınlığının giderilmesine yardımcı olur.

Vücuda rahatlık verir.

İdrar sökücüdür.

Öksürük ve balgamı söktürür.

Grip, nezle, anjin ve nefes darlığına faydalıdır.

Yüksek tansiyonu düşürür.

Mide ve oniki parmak bağırsağı ülseri ve gastriti tedavi eder.

İştah açıcıdır.

Hazmı kolaylaştırır.

İnce bağırsak iltihaplarını giderir.

Vücuda serinlik verir.

Meyan kökü çayı faydaları nelerdir

Meyan kökünün sıcak suda demlenmesi ile hazırlanan meyan kökü çayı, dikkatli tüketildiğinde olumlu etkilerinden faydalanılabilecek bir çaydır. Şeker ve kalp hastalığı gibi sağlık sorunları bulunanlar tarafından tüketilmesi tavsiye edilmeyen bu bitki çayının aşırı tüketimi yarardan çok zarara sebebiyet verebilir.

Meyan kökü çayı, üst solunum yolu rahatsızlıklarında etkili bir çaydır.

Ağrı kesici özelliği bulunur.

Adet dönemindeki kadınların şişkinlik ve kramp sorunlarının giderilmesinde etkilidir.

Ülser gibi mide rahatsızlıkları ile kabızlık problemleri için tavsiye edilir.

Meyan kökü zararları nelerdir

Her bitki gibi meyan kökünün de aşırı tüketimi halinde çeşitli zararları vardır. Baş ağrısı, uykusuzluk, cinsel isteksizlik, tansiyon, kalp krizi gibi ciddi yan etkileri bulunur. Meyan kökünün idrar söktürücü ilaçlar ile birlikte tüketilmesi tavsiye edilmez. Emzirme ve hamilelik döneminde ise doktora danışmadan tüketilmemelidir.

Meyan kökü şerbeti ne işe yarar


Özellikle sıcak yaz günlerinde soğuk soğuk tüketilen meyan kökü şerbeti hazımsızlık ve şişkinlik gibi problemlerin giderilmesinde etkilidir. Bağışıklığın güçlenmesine katkı sağlar.

Meyan kökü nasıl kullanılır


Meyan kökü faydası nedeniyle daha çok demlenerek meyan kökü çayı olarak kullanılır. Meyan kökü şerbeti ise sıcak yaz günlerinde serinlemek isteyenler tarafından tercih edilir. Meyan kökünün cilde sağladığı faydalardan yararlanmak isteyenler ise meyan kökü sabununu cilt temizliğinde kullanabilir.

Kaynak: