"Migren geliyorum diyor"

Bazı hastaların ağrı başlamadan önce algılamada azalma, huzursuzluk, esneme, tatlı yiyeceklere düşkünlük gibi uyarıcı belirtiler yaşayabildiğini vurgulayan uzmanlar, baş ağrısının başka bir hastalığın belirtisi olabileceğini söylüyor.

93

Migrenin kadınlık hormonu östrojen ile ilişkili olduğundan kadınlarda erkeklere göre daha sık görüldüğünü vurgulayan Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Celal Şalçini, Migren ataklarını stres, soğuk ve lodos, menstrüasyon, uykusuzluk, açlık, bazı yiyecekler ve içecekler (çikolata, peynir, yağlı yiyecekler, fındık, salam, sosis, alkol), sıklıkla tetikleyebilir.dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini,migren hakkında bilgi vererek, tedavisini anlattı.

Migrenin, genelde şiddetli, sıklığı, ağrı bölgesi ve devam etme süresi değişken olan bir başağrısı tipi olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Celal Şalçini, Sıklıkla bulantı, kusma eşlik eder. Ataklar esnasında hastaların bir kısmı sesten ve ışıktan rahatsız olabilir. Gerilim tipi baş ağrısından sonra görülen en sık baş ağrısıdır. Ayrıca gerilim tipi baş ağrısına sıklıkla eşlik eder.dedi.

Migren kadınlarda erkeklere göre daha sık görülüyor

Migrenin kadınlık hormonu östrojen ile iliÅŸkili olduÄŸundan kadınlarda erkeklere göre daha sık görüldüğünü vurgulayan Uzm. Dr. Celal Åžalçini,Bundan ötürü özellikle menstrüel dönemde bazı hastalarda var olan aÄŸrıların ÅŸiddetlenmesi, bazı hastalarda da tam tersi olarak azalması görülüyor. Sıklıkla yarım baÅŸ aÄŸrısı ÅŸeklinde oluyor. Åžiddeti, aÄŸrı süresi ve aÄŸrının bölgesi bireyden bireye deÄŸiÅŸkenlik gösterebildiÄŸi gibi aynı bireyde de zaman zaman farklılıklar gösterebilir. 

Migren atakları en fazla 3 gün sürüyor

Ataklarının en fazla üç gün sürdüğünü dile getiren Uzm. Dr. Celal Şalçini,Nörolojik veya mide-bağırsak sistemi ile ilgili sorunlar eşlik edebilir. Atak öncesine aura dediğimiz 5-20 dakikada gelişen ve 60 dakikada sürebilen nörolojik belirtiler olabilir. Her zaman görülmeyen bu belirtiler basit ışık çakmaları, noktalanmalar, geometrik şekiller ve karanlık alan gibi sıklıkla görme ile ilgili belirtilerdir. Bazı hastalar ağrı başlamadan önce algılamada azalma, huzursuzluk, esneme, tatlı yiyeceklere düşkünlük gibi uyarıcı belirtiler yaşayabilirler. diye konuştu.

Lodos da çikolata da, stres de tetikliyor

Migren ataklarının bazı faktörlerden tetiklene bildiğini de ifade eden Uzm. Dr. Celal Şalçini, Bunlar, stres, dıştan gelen parlak uyarılar, soğuk ve lodos, başa gelen ani travma ve sarsıntılar, menstrüasyon, uykusuzluk, açlık, bazı yiyecekler ve içecekler (sıklıkla çikolata, peynir, yağlı yiyecekler, fındık, salam, sosis, alkolv.s.), egzersiz, doğum kontrol hapları, soğuk gıdalar, bazı damar genişletici ilaçlar, yükseklik ve birçok sayamadığımız etkenler sıklıkla migren atağını tetikleyebilir. dedi.

Mutlaka bir doktor tarafından tanı konulmalı

Birçok tetikleyici faktör olabileceÄŸinden hastaların bu tetikleyici faktörleri erken dönemde tanıması ve olabildiÄŸince uzak durması gerektiÄŸinin önemine vurgu yapan Uzm. Dr. Celal Åžalçini, BaÅŸ aÄŸrısı baÅŸka bir hastalığın belirtisi olabildiÄŸinden ve çalışan bireylerde ciddi iÅŸ gücü kaybına yol açtığından mutlaka bir doktor tarafından tanı konulması, takip ve tedavi edilmesi gereklidir. Bu nedenle baÅŸ aÄŸrısı hastalarının doktor muayenesinden geçmesi ve gerekli görüldüğü takdirde bazı görüntüleme ve laboratuvar tetkiklerinin yapılması tedavinin baÅŸarısı açısından önemlidir. ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

Migren botoksu dirençli vakalarda başarılı oluyor

Migren tedavisi iki çeşit olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Celal Şalçini, sözlerini şöyle tamamladı:

Birincisi, ataklar esnasında kullanılan ilaçlarla atakları önlemek ve ikincisi, bizim profilaksi dediÄŸimiz atak olsun olmasın her gün kullanacağı ilaçlarla atakların sıklığını ve ÅŸiddetini azaltıcı ilaç baÅŸlamaktır. Bu tedaviler tek başına veya her ikisi beraber uygulanabilir. Genelde atak tedavisinde en basit aÄŸrı kesicilerden, migrene özel ilaçlara kadar olan ilaçlar basamaklı bir ÅŸekilde baÅŸlanıyor. 

Profilaksi amaçlı olarak genelde antidepresanlar, bazı hipertansiyon veya nörolojik ilaçlar kullanılmaktadır. 

Son zamanlarda tedaviye dirençli migren ataklarında botulinum toksini veya diÄŸer adıyla botoks kullanılabilmekte ve dirençli vakalarda baÅŸarılı olduÄŸu bilinmektedir. 



Giriş: 29 Şubat 2024 | Güncelleme: 29 Şubat 2024 | Okunma: 93


Kaynak: Meryem Agan




Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.