"Omuz çıkıklarına yol açan 5 neden"

781

Acıbadem Maslak Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ata Can Atalar Hepimize çok zor günler yaÅŸatan Covid pandemisinde üç aylık sürecin ardından sosyal hayat kontrollü bir ÅŸekilde normale dönmeye baÅŸlarken, bugünlerde fiziksel saÄŸlığımız açısından da en küçük bir hareketimize dahi çok dikkat etmemiz gerekiyor. ÖrneÄŸin, en basit bir gol sevincinde kollarınızı ansızın yukarı kaldırmanız bile bir anda omzunuzun çıkmasına neden olabilir! Ãœstelik ilk çıkık sonrası çıkığın tekrarlama riski, genç yaÅŸtakilerde daha yüksektir! diyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ata Can Atalar, omuz çıkıklarına yol açan 5 nedeni anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

1-Sık düşmeler

Sık sık düşüyorsanız yanlış giden bir şeyler var demektir. Sık düşme nedenlerinden baş dönmeleri, denge problemleri çoğu zaman stres ve yetersiz uykudan kaynaklanabilse de bazı hastalıkların ilk belirtileri olabilir. Bu durumda hekiminize başvurmaktan çekinmeyin. Düşmeye neden olan hastalık kısa zamanda tedavi edilemeyecek ise ev ve ofis ortamında bazı düzenlenmeler yapmanız gerekli olabilir. Etrafın daha iyi aydınlatılması, halıların azaltılması, kaygan zeminlerin ve fark edilmesi güç basamakların elden geçirilmesi faydalı olabilir.

2-Yetersiz ısınma

Hele de üç aylık Covid pandemisi sürecinde vücudumuzun çoÄŸunlukla hareketsiz kaldığı göz önüne alındığında, spor öncesi sakatlanmaları önlemek için yeterli ısınma ve germe egzersizleri yapılması çok daha önem taşıyor. Özellikle baÅŸ üstü aktivitelerin sık yapıldığı sporlarda omuzun maruz kaldığı tekrarlayan yüklenmelerle omuz ekleminin çıkmaması için uyum içerisinde çalışan kas gruplarına ve kararınca esneyebilen baÄŸlara ihtiyaç olduÄŸundan, ısınma çok önemli. Ancak ısınma tek başına yeterli olmayabiliyor. 

3-Yetersiz kondisyon ve yanlış teknik

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ata Can Atalar Isınmanın yanı sıra ilgilenilen spor için sıkça kullanılan kas gruplarının yeterince güçlü olması gerekir. Bunun için ilgili kas gruplarının spora özgü doÄŸru teknik ile kullanılması çok önemlidir diyor. 

4-Ders çıkarmamak

Toplumda omuz çıkık riski en fazla olan grup daha önce omuz çıkığı geçiren kiÅŸilerdir. Bilimsel çalışmalarda bir kez omuz çıkığı geçirenlerin tekrar omuz çıkığı geçirme riskinin oldukça yüksek olduÄŸu bildirilmiÅŸtir. Ä°lk kez omuz çıkığını 25 yaÅŸ altında geçiren kiÅŸilerin hayatlarının ilerleyen döneminde tekrar çıkıkla karşılaÅŸma olasılıkları yüzde 50'nin üzerindedir. Bu durumda tekrar çıkık riski yüksek olan kiÅŸilerin hem günlük hayatta hem spor sırasında bu durumu göz önünde bulundurmaları ve ona göre davranmaları çıkık riskinin önlenmesinde büyük önem taşıyor.  

5-Kendimizi yeterince tanımamak

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ata Can Atalar Hiperlaksitemiz varsa mesela çocukken bacaklarımızı çok kolay yanlara (ÅŸpagat) pozisyonunda açabiliyorsak, biraz fazla aktivite yapınca çeÅŸitli eklemlerimiz sık sık aÄŸrıyorsa, baÅŸparmağımız kolayca kolumuza deÄŸebiliyorsa ve biz bu esnek yapımızın farkında olmayıp ona göre davranmıyorsak omuz çıkığı riskimiz artıyor demektir. Esnek yapıya sahip olan kiÅŸilerin eklem hareket açıklıklarını güvenli aralıklarda tutmayı öğrenmeleri omuz çıkığı riskini azaltabilir diyor. 

Omuz çıkığının tekrarlama riski yüksek

Ani bir kol hareketi sonrası omuz çevresinde  baÅŸgösteren ÅŸiddetli aÄŸrı, kolu hareket ettirememe ve ÅŸekil bozukluÄŸu… Omuz çıkıklarının genellikle bu belirtilerle kendini gösterdiÄŸini belirten Prof. Dr. Ata Can Atalar sorunun tedavisinde izlenen yolu ise şöyle anlatıyor: Yuvasından çıkmış olan kol kemiÄŸinin üst yuvarlak bölümü hekiminizce uygun manevralar uygulanarak yerine oturtulur. AÄŸrı, ödem ve yaralanmanın ÅŸekline göre iÅŸlem öncesi aÄŸrı kesici, kas gevÅŸetici, sakinleÅŸtirici veya genel anestezi uygulamak gerekebilir. Omuz eklemi çıkık kaldığı sürece ÅŸiÅŸlik artabilir ve bu durum redüksiyon olarak adlandırılan yerine oturtma iÅŸlemini güçleÅŸtirebilir. Bu nedenle mümkün olduÄŸunca erken müdahale edilmelidir. Ä°lk çıkık sonrası çıkığın tekrarlama riski yüksektir. Durumun deÄŸerlendirilmesi için omuz sorunları ile ilgilenen ortopedi ve travmatoloji hekimine baÅŸvurmanızı tavsiye ederiz. 

Erken müdahale çok önemli!

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ata Can Atalar, uzun süre çıkık pozisyonda kalan omuz eklemini iyileÅŸtirebilmek için farklı cerrahi müdahaleler gerekebildiÄŸini belirterek, erken teÅŸhis ve tedavinin büyük önem taşıdığını söylüyor. Erken tedavi edilmeyen omuz çıkıklarının ilerleyen dönemlerde tedavisi güç omuz problemlerine yol açabildiÄŸini vurgulayan Prof. Dr. Ata Can Atalar, tedavinin iki ÅŸekilde gruplanabildiÄŸini belirterek Ä°lk omuz çıkığı tedavisinde hekimin klinik deÄŸerlendirmesi, hastanın kiÅŸisel özellikleri ve beklentileri çok daha ön plana çıkar. Ä°lk omuz çıkığının tedavisinde hastanın tekrar çıkık riskinin yüksek olduÄŸu durumlarda, omuz ekleminin kapalı yöntemlerle yerine oturtulamadığı durumlarda, çıkığa eÅŸlik eden kırık, damar ve sinir hasarı varlığında cerrahi müdahale gerekli olabilir. Tekrarlayan omuz çıkığında ise hastanın yaşına, ilgilenilen sporun türüne, omuz eklemindeki esnekliÄŸe, omuz eklemini yerinde tutan anatomik yapılardaki hasarın durumuna göre risk deÄŸerlendirmesi yapılır. Omuz çıkığı riskinin yüksek olduÄŸu tespit edilen kiÅŸilere çıkığın önlenmesini amaçlayan cerrahi tedavi planlanır. Çıkık riski deÄŸerlendirilmesi kriterlerine ve hastanın beklentilerine göre kapalı veya açık cerrahi tedaviler planlanır diyor. 




Giriş: 15 Haziran 2020 | Güncelleme: 15 Haziran 2020 | Okunma: 781


Kaynak:




Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.