"Pankreas Kanserinde Yeni Umut Fosfor 32"

Son yıllarda görülme oranı hızla artış gösteren pankreas kanseri hayati riske neden olan agresif kanserlerin başında geliyor.

112

Genetik sebepler, sigara kullanımı, aşırı kilo, diyabet ve yüksek kolesterol, hiçbir belirti vermeden sinsi bir ÅŸekilde ilerleyebilen pankreas kanserine neden olan risk faktörleri arasında yer alıyor. Ancak günümüzde tanı- tedavi yöntemlerindeki bazı geliÅŸmeler pankreas kanseri hastalarının tedavi edilebilme ihtimalini önemli ölçüde artırabiliyor. Bu yöntemlerden biri de Memorial ÅžiÅŸli Hastanesi’nde uygulanmaya baÅŸladı. Ä°leri evre ve cerrahi tedaviye uygun olmayan pankreas kanseri hastalarına Endoskopik Ultrasonografi(EUS) eÅŸliÄŸinde tümör dokusuna enjekte edilen Radyoaktif Fosfor (P32), saÄŸlıklı pankreas ve çevre dokulara zarar vermeden kanserli dokuyu önemli ölçüde kontrol altına alarak hastaya hem cerrahi tedavi imkanı saÄŸlıyor hem de yaÅŸam süresini önemli ölçüde artırabiliyor. Tedaviyi ülkemizde ilk kez uygulayan Memorial ÅžiÅŸli Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Prof. Dr. YaÅŸar Çolak ve Nükleer Tıp Bölümü’nden Prof. Dr. Cüneyt Türkmen, pankreas kanserinin nedenleri ve Endoskopik Ultrasonografi (EUS) eÅŸliÄŸinde uygulanan Radyoaktif Fosfor (P32) tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi. 

Sarılık ve karın ağrısı pankreas kanseri belirtisi olabilir

Pankreas kanseri, organın bulunduÄŸu yer nedeniyle belirti vermeden ilerleyebilmektedir. Bu durumda pankreas kanserinin erken tanı imkanını azaltabilmekte, tedavi imkanını da kısıtlayabilmektedir. Ä°leri evrelere gelen pankreas kanserinin en önemli belirtisi sarılıktır. Sarılığın dışında karın aÄŸrısı, kilo kaybı ve iÅŸtahsızlık da pankreas kanserinin önemli belirtileri arasında bulunmaktadır. 

Endoskopik Ultrasonografi (EUS) ile erken teÅŸhis edilebiliyor

Günümüze kadar birçok pankreas kanseri teÅŸhisi tesadüfen rastlanan lezyonlar ile konulabiliyordu. Ancak günümüzdeki teknolojik geliÅŸmelerle pankreas kanserinin erken evrede teÅŸhis edilmesine olanak saÄŸlayabilmektedir. Hastalık tanısında kullanılan yöntemlerin başında Bilgisayarlı Tomografi, MR ve EUS gelmektedir. Bu yöntemler arasında Endoskopik Ultrasonografi (EUS) özellikle son yıllarda pankreas hastalıklarında en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Ucunda ultrason cihazı yerleÅŸtirilmiÅŸ özel bir endoskopi aleti olan EUS cihazı sayesinde, ağız yolu ile mideye ve ince bağırsaklara girilerek bu alanlardan yapılan ultrason incelemesi ile pankreas çok daha net olarak deÄŸerlendirilebilmektedir. Bu yöntem hem pankreasın çok detaylı olarak deÄŸerlendirilmesi hem de aynı zamanda kitlelerden bir iÄŸne yardımı ile biyopsi alınması imkanını saÄŸlamaktadır. 

Hastanın yaÅŸam kalitesi ve süresi artabiliyor 

Pankreas kanserinin en önemli tedavi seçeneği cerrahi ve sonrasında yapılan kemoterapidir. Ancak lokal ileri evre pankreas kanserleri bu tedavi yöntemlerine imkan vermeyebilmektedir. Bu durumdaki yani cerrahi tedaviye uygun olmayan pankreas kanseri hastalarının tedavisinde kemoterapi ile kombine olarak Endoskopik Ultrasonografi (EUS) eşliğinde tümör dokusu içerisine

Radyoaktif Fosfor (P-32) enjekte edilerek kanserli tümör, sağlıklı pankreas ve çevre dokular zarar vermeden tedavi edilebilmektedir. Radyoaktif Fosfor(P32) tedavisi sonrası hasta cerrahi tedavi için uygun aşamaya gelerek yaşam süresinde önemli artmaya neden olabilmektedir. Son birkaç yıldır Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde kullanılmaya başlanan Radyoaktif Fosfor(P32) uygulamasının klinik sonuçlarına göre tedavi sonrası lokal hastalık kontrol oranı %90 bulunmuş, hastaların 1/4'ünde tedavi sonrası cerrahi rezeksiyon uygulanabilmiştir. Aynı çalışmanın sonuçlarına göre hastalardaki ortalama sağ kalım süresi artmıştır.

Radyoaktif Fosfor(P32) sağlıklı hücrelere zarar vermiyor

Türkiye’de ilk olarak pankreas kanseri tedavisinde uygulanan endoskopik ultrasonografi (EUS) eÅŸliÄŸinde Radyoaktif Fosfor (P-32) tedavisi özellikle lokal ileri olan yani vücutta herhangi bir yayılımı olmayan ancak çevre dokulara yakın komÅŸuluk nedeni ile ameliyata uygun olmayan hastalarda tercih edilen bir yöntemdir. EUS yöntemi ile pankreastaki kitle saptanır ve kitlenin merkezine bir iÄŸne yardımı ile ulaşılır. Ardından tümör dokusunun merkezine iÄŸne yardımı ile Radyoaktif Fosfor(P32) enjekte edilir. Bu radyoaktif maddeden yayılan ışınların uygulama noktasının birkaç santim çevresindeki alandaki dokuyu öldürmesi amaçlanır. Bu tedavinin en büyük avantajlarından biri tümöre özgü, hedefe yönelik bir tedavi yöntemi olmasıdır. SaÄŸlıklı dokulara ve vücudun diÄŸer organ ve hücrelerine zarar vermemektedir. Bu yöntem daha uzun bir saÄŸ kalım saÄŸlamanın yanında, yaÅŸam kalitesinin artırılmasını, tümörün küçülmesini, yayılımının azaltılmasını, ameliyata uygun olmayan hastaların cerrahi uygulanabilir hale getirilmesini de amaçlamaktadır. Ayrıca bu tekniÄŸin gelecekte farklı kanser türlerinde de kullanılabileceÄŸi öngörülmektedir. 



Giriş: 08 Mayıs 2024 | Güncelleme: 08 Mayıs 2024 | Okunma: 112


Kaynak: Memorial Marka ve Ä°letiÅŸim




Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.