"Sigarayı bırakmada DEDİ yöntemi"

857

Uzmanlar, sigarayı bırakmanın adım adım uygulanacak aşamalarla mümkün olacağına dikkat çekerek DEDİ yöntemine vurgu yapıyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne üye ülkeler tarafından 31 Mayıs, Dünya Tütüne Hayır Günü, Dünya Sigarasız Günü, Dünya Tütünsüz Günü veya Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılıyor. 1987 yılından bu yana tüm dünyada kutlanan bu günde sigara kullanıcılarının 24 saat süreyle sigarayı bırakmaları teşvik ediliyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Onur Noyan, Covid-19 salgınıyla mücadelenin devam ettiği bugünlerde özellikle sigara kullanımının artabileceğine dikkat çekti.

Sigara, hastalığın şiddetini artırıyor

Salgın dönemlerinde olumsuz duyguların bağımlılık davranışlarını arttırdığının çalışmalarda ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Onur Noyan, Sigaranın Koronavirüse iliÅŸkin zararlarının çok fazla olduÄŸunu hatırlatmakta yarar var. Sigara solunum yollarındaki bağışıklığı etkileyerek virüsün daha kolay ve daha fazla tutunmasına sebep olarak hastalığın daha ÅŸiddetli yaÅŸanmasına sebep oluyor. Salgın dönemleri sigarayı bırakmak için iyi zamanlardır dedi. 

Sigarayı bırakmak için neler yapılmalı 

Sigarayı bırakmak isteyen kiÅŸilere tavsiyelerde bulunan Doç. Dr. Onur Noyan, Sigara bırakma kliniklerine müracaat ederek, sigara bağımlılığınızın ÅŸiddetine göre hekiminizin tarafından önerilen tedavilere (ilaç, nikotin bandı, nikotin sakızı) uymanız çok önemli. Bu dönemde sigara bırakma polikliniklerine ulaÅŸmak çok kolay olmayabilir. Bu sebeple saÄŸlık kuruluÅŸlarına gitmeden evde neler yapılacağına odaklanmak gerekli. Ä°lk adım sigara farkındalığı oluÅŸturmak olmalı. Bazı akıllı telefon uygulamaları ya da bir deftere not etmek kaydıyla gün içerisinde içilen tüm sigaralar, saat, yer, eÅŸlik eden duygu gibi parametreler olmak üzere kayıt altına alınmalı tavsiyesinde bulundu. 

Sigarayı bırakmanın aşamaları

Doç. Dr. Onur Noyan, evde adım adım uygulanacak aşamaları şöyle sıraladı:

1-Hazırlık ve Plan yapma evresi: Neden bırakmak istediğinizi, bırakmanın avantajlarını not edin. Zor bir sürecin sizi beklediğini, sigarayı bırakmanın olumlu etkileri sonradan göreceğinizi unutmayın. Geçmiş bırakma deneyimlerinden ders çıkartmak, sigarasız yeni hayat planı yapmak başlangıç için çok önemli.

2-Destek isteme: Aile bireyleri ve arkadaÅŸlarınıza bırakma planınız ile ilgili bilgi verin. Sizi dinleyen,  anladığını düşündüğünüz, sigara içmeyen kiÅŸilerle daha fazla görüşün. Yanınızda sigara içilmesine asla izin vermeyin.

3-Tetikleyicilerden kaçınma: Çakmak, kül tablası, sigara paketi gibi sigarayı çaÄŸrıştıran hatırlatıcıları uzaklaÅŸtırmak çok önemlidir. Sigarayı hatırlatan rutinlerinizi deÄŸiÅŸtirmek (yemek sonrası, çay/kahve ile birlikte, alkol kullanımı, molalar) diÄŸer önemli bir adım. Stres, olumsuz duygular ve can sıkıntısı ile baÅŸ etme yöntemleri geliÅŸtirmek sigara içme isteÄŸinizin daha az ortaya çıkmasını saÄŸlayacaktır. 

4-İsteği kabullenme: Sigarayı bırakmanın ilk günlerinde nikotin yoksunluğu ile birlikte istek çok yoğun olabilir. Ama istek bir süre sonra geçecektir. Bu dönemde isteğin geleceğini, bir süre sonra gideceğini, belki de uzun bir süre devam edeceğini unutmayın. Bu dönemde istekle birlikte yaşamayı öğrenmek çok önemlidir. DEDİ yöntemini uygulayın. (Dikkat dağıtma, Erteleme, Derin nefes alma, başka bir İşe odaklanma)

5-Riskli durumlara karşı önlem almak: Bu aşamada yaratıcı olmak gerekiyor. Her türlü riskli durumu önceden belirlemek ve önceden önlem almak gerekiyor. Ne kadar yaratıcı olursanız o kadar kolay geçecektir. Yemek sonrası hemen diş fırçalamak, naneli sakız kullanmak, bol su içmek, arabayı sigarasız yer olarak belirlemek. Yapılacaklar listesi hazırlamak, hareket etmek, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmeye odaklanmak, meditasyon/yoga yapmak, kitap müzik dinlemeye odaklanmak.

6-Kaçamak: Diyelim ki dayanamadınız ve sigara içtiniz. Hiç moral bozmadan, kendinizi eleÅŸtirmeden sigara bırakma planınıza kaldığınız yerden devam edin. Kendinize neden bırakmak istediÄŸinizi tekrar hatırlatın. Bu arada çevrenizdeki sigara içen yakınlarınıza sigarayı bırakmayı önerin. 



Giriş: 31 Mayıs 2020 | Güncelleme: 31 Mayıs 2020 | Okunma: 857


Kaynak:




Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.