"Yaz Aylarında Dış Kulak İltihabı Artış Gösteriyor"

Dış kulak iltihabı su nedeniyle ortaya çıkan ve daha çok yaz aylarında görülen kulak kanalının iltihaplanması durumu olarak bilinir.

37

Yüzücü kulağı olarak da adlandırılan bu enfeksiyonu Ä°stanbul Okan Ãœniversitesi Hastanesi Kulak Burun ve BoÄŸaz Uzmanı Op. Dr.  Mustafa Bayam, yaz aylarında dış kulak iltihabı hakkında merak edilenleri yanıtladı.

Dış Kulak İltihabı Nedir ve Nasıl Ortaya Çıkar

Dış kulak enfeksiyonları dış kulak ve kulak zarının dış kısmının çeÅŸitli mikroorganizmalarla enfekte olması sonrasında meydana gelir. Dış kulak enfeksiyonları havuz ve deniz sularının kulaÄŸa kaçması nedeniyle ortaya çıkabilir. Yaz aylarında özellikle güvenliÄŸinden emin olunmayan havuzlardan dış kulak kanalına bulaÅŸ olması nedeniyle bu hastalıkla çok daha sık karşılaÅŸmaktayız. 

Dış kulak yolu çeÅŸitli mekanizmalarla kendini son derece iyi koruyan bir yapıya sahiptir. Halk arasında kulak kiri olarak adlandırılan yaÄŸlı tabaka bu iÅŸlevin en önemli komponentidir. Hem kanalın nemli olmasını saÄŸlar hem asiditeyi düzenler. Dış kulak asitlik seviyesini düzenleyerek, flora mikroorganizmaları dediÄŸimiz mikroorganizmaların yaÅŸaması için uygun hale getirir. Bu asitlik seviyesi aynı zamanda da zararlı mikroorganizmaların yerleÅŸmesini ve enfeksiyon oluÅŸturmasını engellemektedir.  Bu kanalın suyla çok fazla temasta olması bu yapısının bozulmasına neden olmaktadır. Suyla temas etmiÅŸ olan kulakların kulak pamuklarıyla temizlenmeye çalışılması da bu dokuya zarar vermektedir. Ayrıca bu kulak pamukları çok ince bir yapıda olan kulak cildinin zedelenmesine ve zararlı mikroorganizmaların enfeksiyon oluÅŸturması riskini arttırmaktadır.

Dış Kulak Ä°ltihabının Belirtileri Nedir 

Genellikle erken evrelerde kulakta dolgunluk, kaşıntı ve hafif akıntıyla seyretmektedir. Ä°lerleyen dönemlerde dayanılmaz bir aÄŸrıya neden olabilmektedir. KulaÄŸa dokunulduÄŸunda ciddi hassasiyet olur. Bazı hastalarda aÄŸrı ağız açık kapama hareketlerini sınırlayacak seviyelere gelebilir. 

Tedavisi Nasıl Ä°lerler 

Tedavide genellikle antibiyotikli ve steroidli damlalar yeterli olmaktadır. Kulak burun boÄŸaz hekimleri dış kulak kanalındaki iltihaplı doku temizlenerek dış kulak kanalı bakımı yapılır ve bu damlalar kullanılmaya baÅŸlanır.  Ancak dış kulak kanalının çok ödemlendiÄŸi hastalarda, dış kulak kanalına antibiyotikli pamuklar konularak bu pamukların damlalarla ıslatılması gerekebilir. Bazı hastalarda ağızdan da antibiyotik kullanımı gerekebilir. Tedavi sırasında kulağın en az 2 hafta sudan korunması önemlidir. 

Şeker Hastaları Yüksek Risk Grubunda

Hastalık tedavi edilmediÄŸi takdirde tekrarlayan enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Bağışıklık sisteminin baskılanmış olduÄŸu hastalar, ÅŸeker hastaları komplikasyon geliÅŸmesi açısından yüksek risk gurubundadır ve tedavileri ivedilikle yapılmalıdır. 



Giriş: 29 Haziran 2024 | Güncelleme: 29 Haziran 2024 | Okunma: 37


Kaynak: Ela Yavuz Yaman




Bu karekodu kullanarak haberi telefonunuzda görebilir ve paylaşabilirsiniz.